Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Science > Alternatieve geneeskunde, EBM en Cochrane

Alternatieve geneeskunde, EBM en Cochrane

Share |
Omdat de Cochrane groep de meest toonaangevende meta-analyse groep is in de wereld, en tevens een van de meest conservatieve meta-analyses publiceert, is het boeiend om eens enkele van die meta-analyse uitspraken te volgen. Vooral omdat de Vereniging tegen de Kwakzalevrij bij het uitreiken van de Kackadoris prijs 2007 weer eens meende te moeten schrijven dat geen van de alternatieve geneeskunde vomen ooit van bewezen nut zal zijn... uit die uitspraak blijkt, dat het bestuur van die vereniging niet meer de moeite neemt om de bron van alle EBM te raadplegen, de Cochrane library. Laten wij dat dan maar eens doen, en we citeren een voorbeeld van een recente analyse: de waarde van alternatieve geneeskunde bij de bevallingen, speciaal voor de voorzitter van de VtdK geselecteerd: 

" The pain of labour can be intense, with tension, anxiety and fear making it worse. Many women would like to labour without using drugs, and turn to alternatives to manage pain. Many alternative methods are tried in order to help manage pain and include acupuncture, mind-body techniques, massage, reflexology, herbal medicines or homoeopathy, hypnosis and music. We found evidence that acupuncture and hypnosis may help relieve labour pain."Dit staat in een zeer recente meta-analyse: Complementary and alternative therapies for pain management in labour. Auteuren waren: CA Smith, CT Collins, AM Cyna, CA Crowther. Te vinden in: Cochrane Database of Systematic Reviews 2007 Issue 4


Het moet voor Dr Renckens toch boeiend zijn, dat een van de meest conservatieve groepen komt tot de uitspraak dat op zijn gebied, de vrouwengeneeskunde, acupunctuur en hypnose kunnen helpen de pijn tijdens een bevalling te verminderen. 

En omdat Dr Renckens acupunctuut altijd afdoet als onbewezen Chinese naaldvakken (ja hij heeft humor…), de volgende als toegift: 

For chronic low-back pain, acupuncture is more effective for pain relief and functional improvement than no treatment or sham treatment…. 
 
Dr Renckens en alle andere sceptische dokters: als de Cochrane groep, die als uiterst kritisch bekend staat, dit al opneemt in haar meta-analyses, wordt het dan geen tijd om de ogen te openen en de mind misschien ook? Of blijven we mindlessness hier propageren… 

Te vinden in: Acupuncture and dry-needling for low back pain AD Furlan, MW van Tulder, DC Cherkin, H Tsukayama, L Lao, BW Koes, BM Berman Cochrane Database of Systematic Reviews 2007 Issue 4

Berichten

  1. michael schreef:

    EE IOCOB, is het echt zo dat Renckens niet leest? Hij is toch niet voor niets de voorzitter van de anti-beweging?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.