Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > Stamcellen bij MS

Stamcellen bij MS

Steeds vaker vragen MS patienten aan IOCOB of het zinvol is om stamcel therapie te volgen. Het antwoord is vooralsnog Nee. Er is te weinig ervaring opgedaan en niets is gepubliceerd over de waarde van stamcel therapie voor patienten met MS. De behandeling staat nog in de kinderschoenen.

Er is alleen wat onderzoek gedaan naar de waarde van stamcel therapie bij een muizen model van MS, het zogenaamde EAE muizen model.[1] En van dit model is bekend dat het eigenlijk geen MS model is, maar meer een model voor acute hersenontsteking. En MS is heel iets anders. Nu stamcellen implanteren bij MS patienten is vragen om moeilijkheden…of om tumoren in het ruggemerg, aldus Dr S. Copray van het UMCG.

Dure klinieken

Helaas zijn er al dure klinieken die patienten lokken met stamcel therapie afkomstig uit eigen stamcellen. Een van deze klinieken adverteert expliciet met stamcel therapie bij MS. Maar als je de link kinkt zie je dit: stamceltherapie bij MS. Niets dus. Bij MS is het grote probleem dat de meeste patienten een grillig ziektebeloop hebben. Als je dan ergens in de tijd iets doet, bijvoorbeeld stamcellen inspuiten, dan kan dat toevallig net samenvallen met een remissie, een herstel. Dat zegt dus niets. Daarom is het van belang eerst studies te doen in goede klinieken naar deze nog zeer experimentele behandeling, om de veiligheid en de werkzaamheid te leren kennen. Willekeurig stamcellen inspuiten in delen van het zenuwstelsel waar een plaque is, kan ook leiden tot ongewenste effecten!

Er is in 2007 een kleine studie verschenen naar de effecten bij een tiental patienten. UIt die studie kunnen helaas nog geen aanbevelingen voortvloeien. [2] Enkele patienten verbeterden, en enkele verlechterden!

In het oktober nummer, 2007 van MenSen staat een uitstekend artikel over stamcellen en MS. Onderzoekers van de universiteit in Groningen geven aan hoe prematuur deze behandeling nog is, en hoeveel theoretische complicaties te bedenken zijn. Eerst moet nog heel wat dierexperimenteel werk gedaan worden, voordat we in mensen dit soort therapievormen kunnen gaan testen!

Ook professor Hommes, een van de meest bevlogen MS onderzoekers van nederland meende zeer kortgeleden dat het nog te vroeg is om mensgebonden onderzoek op te zetten, omdat er grote gevaren aan kleven. [3]

Beoordeling

Stamcel therapie[1] klinkt logisch maar is nog niet goed gefunceerd onderzocht op de veiligheid en de werkzaamheid. De therapie heeft echter wel een logische basis, maar het is anno 2007 nog te vroeg om bij mensen onderzek te doen. Vandaar vooralsnog een rood stoplicht. Patienten wordt afgeraden een onbewezen klinisch complexe therapie te volgen, als de bijwerkingen nog onbekend zijn. Bovendien is het niet ethisch voor een experimentele behandeling geld te vragen!

Literatuur

S, Copray en F.Sher. Neurale stamcellen en MS, in MenSen Oktober 2007, p13-15.

 

Referentie

[1] Karussis D, Kassis I. | Use of stem cells for the treatment of multiple sclerosis. | Expert Rev Neurother. | 2007 Sep;7(9):1189-201.

[2] Mohyeddin Bonab M, Yazdanbakhsh S, Lotfi J, Alimoghaddom K, Talebian F, Hooshmand F, Ghavamzadeh A, Nikbin B. | Does mesenchymal stem cell therapy help multiple sclerosis patients? Report of a pilot study. | Iran J Immunol. | 2007 Mar;4(1):50-7.

[3] Hommes OR. | Can we pass from the experimental to the clinical phase in MS stem cell research? | J Neurol Sci. | 2008 Feb 15;265(1-2):136-9. Epub 2007 Sep 29.

[4] Karussis D, Kassis I. | Use of stem cells for the treatment of multiple sclerosis. | Expert Rev Neurother. | 2007 Sep;7(9):1189-201.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.