Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Healing Psyche; op weg naar een psycho-oncologie

Healing Psyche; op weg naar een psycho-oncologie

Share |

healing psyche

Healing Psyche. ISBN: 1-4196-4737-7, gepubliceerd door Booksurge.

Rob van Overbruggen heeft met zijn Engelstalige boek "Healing Psyche, Patterns and Structure of Complementary Psychological Cancer Treatment (CPCT)" een bijdrage geleverd aan de psycho-oncologie. Zijn boek is een literatuur overzicht en analyse en gaat over de invloed van gedrag, gedachtenpatronen, emoties en omgangsmethoden op kanker, goed onderbouwd met wetenschappelijke literatuur. De therapieen die aan de orde komen zijn vooral gericht op het verbeteren van het algemeen welbevinden van een kankerpatient.

Dit boek laat zien dat de scheidslijn tussen lichaam en geest arbitrair is. Het boek is helder geschreven en daarom zinvol voor artsen, psychologen, maar zeker ook voor de patient en zijn familieleden. Het boek is een dissertatie die van Overbruggen schreef aan een prive universiteit op Hawai.

In het eerste deel zet de auteur uiteen wat gezondheid en heling is, waarna uitgelegd wordt wat kanker is en hoe het immuunsysteem een rol speelt bij deze ziekte.

Het tweede deel gaat over hoe verschillende emoties, stress, gedragingen, overtuigingen en ingrijpende gebeurtenissen invloed hebben op het ontstaan van kanker en de prognose wanneer iemand kanker heeft.

In het derde deel worden verschillende complementaire therapieen en programma’s beschreven. De meeste programma’s zijn gericht op: actief worden, assertiviteit, expressie van emotie, verminderen van afhankelijkheid, versterken van eigenwaarde, gevoel van controle en blijheid versterken. In het vierde en het vijfde deel wordt dieper ingegaan op technieken die gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te verbeteren. Technieken zoals hypnotherapie, Neurolinguistisch programeren (NLP), psychotherapie en meditatie passeren de revue.

Vanwege zijn zeer grondige zoektocht naar wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp, kan Rob Overbruggen gefundeerd aanbevelingen doen wat voor onderzoek er in de toekomst nodig is, om dit veld van de psycho-oncologie nog beter te doorgronden. 

Er is een maar. Op het internet vonden we een bericht van de auteur zelf, met als titel: "Tumors that melt like snowballs on a hot stove" Deze uitspraak lijkt ons ietwat te optimistisch, en voor de verdere discussie verwijzen we naar het forum hieronder.

Berichten

 1. m.vanderlinden schreef:

  De heer Rob Overbruggen probeert dit boek ‘Healing Psyche’te verkopen als zijnde een dissertatie. In het boek zijn echter geen promotoren te vinden of locatie van promotie. Ook geen samenvatting van wetenschappelijke bevindingen. Bij navraag krijg ik geen antwoord. Ik dacht een boek aan te schaffen van een dr./PhD, maar vindt helaas geen wetenschappelijk onderzoek dat daar bij hoort. Het verbaast mij dat dhr Overbruggen reclame mag maken voor dit boek dat ten onrechte onder het mom van zijnde een dissertatie wordt verkocht. Via Google stuit ik op door hem gepropageerde interventies voor patiënten met kanker onder het mom ‘de tumor zal als sneeuw onder de zon verdwijnen’. Klinkt niet echt betrouwbaar. Waarom krijgt hij ruimte op jullie site?

 2. Wouter schreef:

  Ik heb de link bekeken van Rob.
  een citaat:

  Thank you for your interest in American Pacific University’s (APU) distance learning program. Our purpose is to assist you in advancing and aligning your personal interests with your career and educational aspirations with a program that meets your time and attendance needs. The programs offered by the University are the Bachelor degree in Hypnotherapy and Doctoral level degrees in Clinical Hypnotherapy and in Esoteric Studies.

  Graduates receive a Bachelor of Clinical Hypnotherapy (BCH), a Doctorate of Clinical Hypnotherapy (DCH), a Doctor of Philosophy (Ph.D.) of Clinical Hypnotherapy, a Doctor of Esoteric Studies (DES), or a Doctor of Philosophy (Ph.D.) of Esoteric Studies.

  Tsja, zo ken ik er nog wel een

 3. Wouter schreef:

  Ik ben nu erg benieuwd wat er in het boek staat! En zal hem lezen, om de inhoud te bestuderen en niet hoe, waar en met wie dit boek tot stand gekomen is. Dat is het gevaar van alleen surfen op het net, zonder de inhoud te kennen!

 4. IOCOB schreef:

  Dit boek is het resultaat van mijn dissertatie aan de American Pacific
  University (http://www.ampac.edu/). Een prive universiteit gesitueerd in
  Hawaii, vandaar dat het ook anders is dan een dissertatie aan een state
  university.

  De quote “Tumors that melt like snowballs on a hot stove” komt van Klopfer, op op pagina 3. De vertaling van M van der linden “‘de tumor zal als sneeuw onder de zon verdwijnen’ is natuurlijk ook niet correct, aangezien niemand dat kan beweren.
  Het feit is dat het wel eens gebeurt dat tumoren ineens verdwijnen, de vraag is wat is er in gang gezet zodat dat gebeurt.

  Mijn werk heeft als primair doel om mensen aan het denken te zetten en
  breder te laten kijken dan de meeste nu doen. Zeer zorgvuldig ben ik
  omgegaan met mijn taalgebruik om geen valse verwachtingen te geven en tegelijk toch met zichzelf aan het werk te laten gaan en om mensen te
  motiveren weer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven.

  Het hele boek is ook een Pleidooi voor meer gebruik van complementaire vormen van behandeling, waarbij mijn specialiteit psychologische complementaire vormen zijn.

 5. IOCOB schreef:

  Wouter suggereert dat de context van Rob’s boek afbreuk doet aan de inhoud, ook door de opmerking “Zo ken ik er nog wel een. ” Ik denk dat de context van het boek nu duidelijk is, en dat we moeten zeggen dat de casus beschrijvingen in Rob’s boek, alsmede de psychologische literatuur omtrent spontane regressie patronen van tumoren in ieder geval boeiend is om te lezen..

 6. IOCOB schreef:

  Dit is een goede vraag, en deze vraag heb ik ook per email naar Rob Overbruggen gestuurd. Wij vroegen dit ons namelijk ook af, nadat we op het internet geen duidelijk antwoord kregen waar deze dissertatie vandaan kwam. We hopen op spoedig antwoord en zoeken het na! Als het is wat u zegt, zullen we onze bespreking meteen aanpassen uiteraard. De heer Overbruggen stuurde ons zijn boek op voor een recentie, de inhoud is op zich boeiend. We melden ons snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.