Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Cochrane analyse homeopathie bij griep

Cochrane analyse homeopathie bij griep

De Cochrane analyses worden opgevat als de meest toonaangevende bronnen van medische kennis. In de Cochrane Database of Systematic Reviews 2006 staat een samenvatting van alle studies die gedaan zijn met een homeopatisch middel om griep te behandelen, Oscillococcinum of vergelijkbare middelen. De auteurs verzamelden zeven studies, drie daarvan om griep te voorkomen, met in totaal 2265 patienten en vier studies onderzochten de waarde van de homeopatische behandeling bij in 1194 patienten. Op basis van de resultaten kon niet gesteld worden dat de behandeling griep kan voorkomen (relative risico (RR) 0.64, 95% confidence interval (CI) 0.28 to 1.43). Oscillococcinum behandeling verkortte wel de totale duur van de griepsymptomen met 0.28 dagen (95% CI 0.50 to 0.06). Oscillococcinum bleek ook de kans te verhogen dat de patient zelf meende dat de behandeling effectief was. (RR 1.08; 95% CI 1.17 to 1.00).

De conclusie van de auteurs was:

Though promising, the data were not strong enough to make a general recommendation to use Oscillococcinum for first-line treatment of influenza and influenza-like syndromes. Further research is warranted but the required sample sizes are large. Current evidence does not support a preventative effect of Oscillococcinum-like homeopathic medicines in influenza and influenza-like syndromes.  

Beoordeling: een oranje-groen licht, het is aannemelijk dat homeopathie bij griep zinvol is, als in een analyse als deze staat dat er niet genoeg bewijs is om de behandeling als een eerste-lijnsbehandeling te ondersteunen. De veiligheid is duidelijk, en er zijn enkele duidelijk positieve studies gepubliceerd. 

Bron

Vickers AJ, Smith C. Homoeopathic Oscillococcinum for preventing and treating influenza and influenza-like syndromes. Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 3. Art. No.: CD001957. DOI: 10.1002/14651858.CD001957.pub3.

Literatuur

Attena 1995 {published data only} Attena F, Toscano G, Agozzino E, Del Giudice N. A randomized trial in the prevention of influenza-like syndromes by homeopathic management. Revue d’Epidemiologie et de Sante Publique 1995;43: 380–2. [MedLine: 95397053].

Casanova 1984 Casanova P.Homeopathy, flu syndrome and double blinding [Homeopathie, syndrome grippal et double insu]. Tonus 1984:25–6.

Casanova 1992 {unpublished data only} Casanova P, Gerard R. Results of three years of randomised, multicentre studies on Oscillococcinum/placebo [Bilan de 3 années d’études randomisées multicentriques Oscillococcinum/placebo]. Unpublished: Oscillococcinum – rassegna della letterature internationale 1992. Ferley 1989 {published and unpublished data}

Ferley JP, Zmirou D, D’Adhemar D, Balducci F. A controlled evaluation of a homoeopathic preparation in the treatment of influenzalike syndromes. British Journal of Clinical Pharmacology 1989;27: 329–35. [MedLine: 89247264].

Nollevaux 1990 {unpublished data only} Nollevaux MA. Clinical study of Mucococcinum 200K as a preventative treatment against flu: a double blind trial versus placebo [Klinische studie van Mucococcinum 200K als preventieve behandeling van griepachtige aandoeningen: een dubbelblinde test tegenover placebo]. Unpublished 1990.

Papp 1998 {published and unpublished data} Papp R, SchubackG, Beck E, Burkard G, Bengel J, Lehrl S, et al. Oscillococcinum in patients with influenza-like syndromes: a placebocontrolled double-blind evaluation. British Homoeopathic Journal 1998;87:69–76.

Rottey 1995 {published data only} Rottey EE,Verleye GB, Liagre RL. The effects of a homeopathic remedy made of micro-organisms in the prevention of flu. A randomised double-blind trial in GP practices [Het effect van een homeopathische bereiding vanmicro-organismen bij de preventie van griepsymptomen. Een gerandomiseerd dubbel-blind onderzoek in de huisartspraktijk]. Tijdschrift voor Integrale Geneeskunde 1995;11:54–8.

Berichten

 1. Fonneke schreef:

  Oscillococcinum werkt bij mij uitstekend! Bij de eerste verkoudheidskansen of griepverschijnselen neem ik drie buisjes verdeeld over dag en avond. Daarna één buisje per dag. Heb nog geen griep gehad en de verkoudheid laat het afweten in hooguit wat gesnotter.

 2. Fred schreef:

  Ook Reckeweg 1 en 9 hebben een goede invloed op verkoudheidkansen en Griepverschijnselen de druppels verdelen over de hele dag desnoods elk uur

 3. Joe schreef:

  Ik geloof best dat homeopatie soms kan werken, maar oscillococcinum is zwendel:

  Oscillococcinum® is een homeopathisch middel waarvan gesteld wordt dat het de symptomen van griep verlicht. In Frankrijk is het één van de meest verkochte placebo’s. Het actieve ingrediënt is volgens het doosje anas barbariae hepatis et cordis extractum 200K HPUS, muskuseend dus.

  Oscillococcinum® is zodanig verdund dat het praktisch uitgesloten is dat er nog een enkele molecule van het hart- en leverextract van een muskuseend die voor dit doel om het leven gebracht is, aanwezig kan zijn in het middel. Er is dan ook geen wetenschappelijke basis om te veronderstellen dat een molecuul uit het extract in Oscillococcinum® de symptomen van griep kan verlichten. Het wordt daarom ook verkocht als middel tegen een grieperig gevoel (‘état gripaux’).
  De pilletjes bestaan voornamelijk uit bindmiddel en suikers waaronder lactose. Die lactose kan een uitwerking hebben op mensen die aan een lactose-intolerantie lijden.
  De naam Oscillococcinum® is veel waard en ze is eigendom van Boiron, een Frans bedrijf en de enige producent van het middel tegen griep dat onder die naam verkocht mag worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.