Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Multiple sclerose > Cannabis neusspray bij MS

Cannabis neusspray bij MS

Engelse onderzoekers hebben in 2007 een studie uitgevoerd naar een cannabis neusspray bij Multiple Sclerose patienten met spasmen. Het bleek dat de patienten verlichting ervoeren in de spasmen.

Twee groepen patienten werden vergeleken.[1] De ene groep (124 patienten) kreeg cannabis die dagelijks in de neus gesprayed werd. De patienten konden zelf bepalen hoeveel pufjes van 100 μl ze nodig hadden tot maximaal 48  per dag. De werkzame bestanddelen waren 2.7 mg delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en 2.5 mg cannabidiol (CBD). De andere groep (65 patienten) kreeg een placebospray met dezelfde smaak als de echte spray. De patienten wisten niet of ze de cannabisspray gebruikten of niet. Ze moesten op een 11 puntsschaal de frequentie en de intensiteit van de spasmen scoren.

Ook registreerden artsen op de veel gebruikte Ashworth schaal de spasmen van de patienten. De Ashworth schaal bestaat uit 5 punten: 0 bekent dat het been goed bewogen kan worden door de therapeut, bij 2 is weerstand bij het bewegen maar geen beperking en 4 betekent slecht buigzaam (rigiditeit) bij strekken en buigen van het been.

Na 6 weken de spray gebruikt te hebben, bleek dat de cannabisgroep significant minder spasmen had ten opzichte van de placebogroep. Op de meer objectieve, maar vrij ongevoelige Ashworth schaal was geen significant verschil waar te nemen.

Dus de patient ervaart de cannabisneusspray als spasmeverlichtend. De spray is nog niet in Europa op de markt.

Referentie

[1] Collin C, Davies P, Mutiboko IK, Ratcliffe S; Sativex Spasticity in MS Study Group. | Randomized controlled trial of cannabis-based medicine in spasticity caused by multiple sclerosis. | Eur J Neurol. | 2007 Mar;14(3):290-6.

Berichten

 1. chvervo schreef:

  De opgegeven werkzame bestanddelen (THC en CBD) zijn milligrammen per inhoud? Om welke inhoud gaat het, dus om welke concentratie?

 2. IOCOB schreef:

  Dit zijn milligrammen per spray. De letterlijke tekst in het artikel luidt:
  Each 100 μl actuation yields 2.7 mg of delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) and 2.5 mg of cannabidiol (CBD) in a solution of 50:50 ethanol:propylene glycol.

 3. IOCOB schreef:

  goh, waar kan men dit soort neusspray krijgen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.