Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Basisboek Chinese Geneeswijzen

Basisboek Chinese Geneeswijzen

Share |
Evolutionair Leiderschap

Beinfield en Korngold zijn ervaren op het gebied van Chinese geneeswijzen. Efrem Korngold studeerde kruidengeneeskunde aan het Kunming Research Institute en het Shanghai College of Medicine, beide in China. Samen met Harriet Beinfield heeft hij een privé-kliniek in San Francisco. Samen schreven zij een duidelijk en helder boek dat de hele filosofie van de traditionele Chinese geneeskunde goed weergeeft. Vooral veel aandacht wordt gegeven aan de vijf elementen leer.

 Het boek is in drie delen verdeeld.

In het eerste theoretische deel wordt de basis van de Chinese geneeskunde besproken, het wereldbeeld, het paradigma van West en Oost, en de basis begrippen Qi, Yin en Yang.. Veel klassieke aspecten komen aan bod, van klimaten tot tongdiagnostiek.

Het tweede deel behandelt de psychologie en de typologie van de vijf elementen leer en er worden vijf archetypen van het menselijk karakter beschreven.  Door de mooie wijze van schilderen worden deze types tot herkenbare mensen om ons heen.  Er worden veel voorbeelden gegeven van mensen en hoe ze zich uitdrukken in relatie tot het leidinggevende element. De hout mens, de vuur mens, etc. Erg herkenbaar worden de types neergezet.

Het derde deel geeft een overzicht van behandelmethoden met acupunctuur, kruiden en eetgewoonten. Hier leuke suggesties voor verantwoord koken en eten. De verwijzingen naar Chinese kruiden preparaten zijn wat problematisch, daar wordt nog steeds gezocht naar een goede kwaliteitsbewaking. Ook zoek je in dit boek vergeefs naar wetenschappelijke onderbouwing, maar dat is in ons taalgebied ook niet mogelijk. Volgend jaar (voorjaar)  komt het boek ‘Met het oog op de Naald en de fundamenten der geneeskunde" uit bij Ank Hermes, en daarin is dit gehele gebied afgedekt.

Het boek dat we hier bespreken geeft vooral de filosofie en de achtergronden van het traditionele Chinese medisch denken weer, op een heldere en leuke manier!

Dit boek is bestelbaar

Berichten

 1. chvervo schreef:

  Lijkt me machtig interessant: “Met het oog op de Naald”. Houdt IOCOB ons op de hoogte van ISBN en verschijning van het boek? Leuk!
  Is van het boek van Beinfield e.a. ISBN etc. bekend?

 2. IOCOB schreef:

  IOCOB zal zodra dat boek verschijnt het aankondigen, en aangezien de auteurs twee bestuursleden van IOCOB zijn, zal er ook zeker aandacht aan besteed worden. De gegevens : Basisboek Chinese geneeswijzen Prijs: 31.90€ ISBN: 9069635011 formaat: Paperback Onderwerp: Gezondheid Pubicatie Datum: Uitgeverij: Altamira Becht

 3. Hanneke schreef:

  Komt dit boek nog uit dit jaar? Er wordt met smacht op gewacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.