Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Allemaal aan de medicijnen

Allemaal aan de medicijnen

Share |

boek medicijnenAllemaal aan de medicijnen, een boek van Ray Moynihan en Alan Cassels, zeer lezenswaardig. Paperback | 224 Pagina's | Uitgeverij Elmar ISBN10: 9038916833 | ISBN13: 9789038916835

In het boek van Lyne McTaggart dat we ook hier bespraken, met als titel Wat artsen je niet vertellen wordt een boekje open gedaan over de problemen van het medisch handelen. Dat boek was uit boosheid geschreven... Dit boek kreeg als banner: De geneesmiddelenfabrikanten blijken gewetenloze ondernemers van de ergste soort te zijn- lees dit boek en maak u boos. Voor een oud Vice President van de geneesmiddelen gigant Bayer en uw hedendaagse voorzitter van de stichting IOCOB een boeiend boek om te lezen. Ruim tien jaren mocht ik binnen de geneesmiddelen industrie werkzaam zijn, in een waaier van functies.

 

Ik kan u een ding vertellen: de grootste boeven zijn eigenlijk de aandeelhouders! Net zoals bij de ABN-AMRO bank: de aandeelhouders roepen over de waardevermeerdering binnen het bedrijf en voor je het weet wordt een goed bedrijf gefileerd en verkocht aan de hoogste bieder. Alleen om de aandeelhouders gerust te stellen. Die aandeelhouders kennen maar een wet, die van de geldvermeerdering! Ze willen meer geld zien. Dat is de enige drijfveer die het leiding gevende management van de farmaceutische industrie in haar nek voelt hijgen. Dat is de wet van de nietsontziende macht. Macht en Geld. Dan wordt de Raad van Bestuur onder druk gezet en voordat je het weet is je bedrijf verkocht aan de hoogst biedende.. In het boek dat we hier bespreken zien we een evenzo perfide tendens. De marketeers van de grote industrieen, samen met de artsen creeeren nieuwe markten om de pillen af te zetten…

Tja, de aandeelhouders willen geld voor hun waar. Of je bedrijf wordt verkocht, of de marketeers moeten een list bedenken. En dat kunnen ze. In dit boek wordt aangegeven hoe nieuwe ziektes ontstaan, zuiver om de markt van een middel uit te breiden. Vreemd niet? De recensent van dit boek heeft daar behoorlijk aan mee gedaan. In 1989 zat ik met de top experts van de Amerikaanse Psychiatrie te brainstormen over milde, chronische depressie en dysthemia. Een moeilijk van de normaliteit af te scheiden stemmingsstoornis. waarom? Omdat Bayer een nieuw middel, ipsapirone, aan het ontwikkelen was, en we ons moesten onderscheiden van Prozac. Vroeg in de ontwikkeling een nieuwe markt scheppen en daarin je middel proberen te positioneren. Zo heet dat. Nou, in dit boek kunt u legio bijzondere voorbeelden vinden.

Uiteindelijk denk ik dat dit boek oproept om een ethiek in te bouwen in de hersenen en de ziel van de aandeelhouders. Dat staat niet in dit boek, maar dat is de uiteindelijke driver van de marketing, geld maken voor de opperbazen. En dat zijn de aandeelhouders. Aandeelhouders, realiseer u dat alleen op geld sturen in onze complexe maatschappij getuigt van een beperkte visie…We moeten eens leren niet steeds dingen te willen laten toenemen, misschien is steady state ook een goede strategie. Anders stuur je je mensen naar de oplichterij die in dit boek beschreven wordt, of je slacht je bedrijf en splitst het op in kleine bijtklare hapjes, zodat het geheel meer geld oplevert, maar ten koste van wat?

Een lezenswaardig boek dus!

Berichten

 1. chvervo schreef:

  Is ISBN bekend?
  En had destijds de oratie van prof.Sorghdrager (farmacie Utrecht) – omstreeks 1955 – ook niet dit soort gruwelijke verhalen?

 2. vera schreef:

  Ziekten zijn dus minder hard dan we denken en de Amerikanen schrijven tegenwoordig ook al Prozac voor bij verlegenheid… Verlegenheid als ziekte….Tja, zo krijg je wel een grote markt!

 3. jan schreef:

  Dat zou heel goed kunnen, want ik vond dit op het net: ‘Prof. Sorgdrager:
  Fluor in water te riskant’ (Volkskrant 19-6-68). Hij was dus duidelijk toen al kritisch, toen een hele grote groep van belanghebbenden fluor in het leidingwater wilde doen….
  En nu de gegevens:
  Paperback | 224 Pagina’s | Uitgeverij Elmar
  ISBN10: 9038916833 | ISBN13: 9789038916835

 4. Wouter schreef:

  In het geneesbulletin van deze week m(2007-41;104) staat een collumover de invloed van de farmaceutische industrie op de richtlijnen binnen de geneeskunde. Uit onderzoek van de inspectie (IGZ) blijkt dat de farmaceutische industrie indirect duidelijk aantoonaar invloed heeft op richtlijnen. En dat in de geneeskunde momenteel een wildgroei is van richtlijnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.