Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Zwangerschapspijn en acupunctuur

Zwangerschapspijn en acupunctuur

Stretchoefeningen, speciale kussens en acupunctuur kunnen zinvol zijn bij rug- en bekkenpijn bij zwangere vrouwen. Deze bevindingen staan in de bekende en veel geraadpleegde Cochrane Database of Systematic Reviews, en zijn de resultaten van een grote meta-analyse van allerlei soorten onderzoek gedaan bij zwangere vrouwen.

In het toaal waren er meer dan 1300 patienten waarbij naar de resultaten gekeken zijn. In een van de bekeken studies bij vrouwen met gecombineerde pijn, bleek dat 60 procent minder intense pijn hadden volgend op de acupunctuur, ten opzichte van slechts 14 procent van de vrouwen in een controle groep. Er waren geen complicaties van de acupunctuur bij jde zwangere vrouwen.

Bron

Pennick VE, Young G. Interventions for preventing and treating pelvic and back pain in pregnancy (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 2.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.