Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Chronische pijn > Pijn en alternatieve geneeskunde

Pijn en alternatieve geneeskunde

Share |

In de USA is een mooie gids uitgekomen over de behandeling van pijn volgens complementaire stromingen.

Pijn bij Diabetes: Zieltogende zenuwen

Zenuwen kunnen ook zieltogen. Langzaam onder druk komen te staan door stofwisselingsproblemen bij suikerziekte. En als je pech hebt langzaam afsterven. Een vervelende ziekte, suikerziekte. Niet alleen krijg je te veel suikers in je bloed, ook hebben bepaalde organen problemen met al dat suiker. De kleine bloedvaatjes in de ogen, de bloedvaten naar de benen, en ook de lange zenuwen. Als die aangetast worden heet dat neuropathie. Neuropathie door diabetes mellitus.

Wat merkt de patiënt daarvan? Minder tastgevoel, meestal aan de voeten. Dove gevoelens, alsof er een sok omheen zit. Of kriebelen, en soms vervelende, branderige pijn. Die pijn wordt dan neuropatische pijn genoemd. Er zijn wel enkele pijnstillers die dan gegeven kunnen worden, zoals Lyrica en allerlei stoffen tegen depressie. Helaas wel bijwerkingen van die stoffen, soms zelfs zo dat men gewoon stopt. Sommige denken dan liever de neuropathie dan de bijwerkingen van die pijnstillers! Bovendien is die pijn is niet makkelijk te behandelen, en het is goed als er extra mogelijkheden zijn. Bij neuropathie veroorzaakt door diabetes waren er al vanaf 1995 aanwijzingen dat acupunctuur zinvol kan zijn. In 1998 ontdekte men dat er minder medicatie nodig was als er ook acupunctuur ingezet werd bij deze pijnlijke neuropathie.  Nu, in 2007 een doorbraak!

Wat was die doorbraak? Voor het eerst is objectief bewijs geleverd dat acupunctuur de geleidingssnelheid van de zenuwen positief beïnvloed. En meten is weten. Patiënten kunnen wel zeggen dat acupunctuur hun klachten verlicht, maar in de wetenschap is het het mooist als je veranderingen echt met apparaten kan meten. En nu is voor het eerst heel duidelijk gemeten dat acupunctuur de zenuwen daadwerkelijk ondersteunt en de werking ervan verbetert.

Er werden twee groepen patiënten onderzocht, 26 patiënten kregen de beste klinische zorg die mogelijk was, en 21 kregen dat ook, maar daar bovenop acupunctuur. Dat was een heel simpel, een serie van zes behandelingen. Er werden na die serie duidelijk significante verbeteringen gevonden. Positieve veranderingen: een betere geleiding in de beenzenuwen en minder pijn en andere symptomen. Er waren zelfs een heel aantal patiënten die konden stoppen met het innemen van pijnstillers. Sommige van die pijnstillers zijn heel duur, dus tel uit je winst. Tevreden patiënten en minder kosten.

Dit is de eerste studie die aantoont dat acupunctuur zowel objectieve als subjectieve verbeteringen geeft bij patiënten met een neuropathie. En de effecten hielden maandenlang aan.

Laten we de onderzoekers aan woord:

 Onze studie toont aan dat acupunctuur behandeling bij neuropathie leidt tot een significante verbetering in de zenuwgeleiding van de beenzenuw in vergelijking met de controle groep.  En nog belangrijker, die verbetering van de geleidingssnelheid was geheel positief gecorreleerd met de verbetering van de subjectieve symptomen.
Deze onderzoekers durven echt uitspraken te doen!  Dit zijn natuurlijk twee wetenschappelijke uitspraken. De algemene samenvatting van hun onderzoek spreekt voor zich:

1. acupunctuur is een effectieve alternatieve behandeling,
2. het effect blijft maanden aanhouden,
3. de meeste patiënten reageren positief,
4. het is een goedkope behandeling,
5. het is een pijnloze behandeling die vrij van bijwerkingen is,
6. het zou wel eens een zinvolle behandeling zijn voor patiënten die niet meer op medicatie reageren en die uitgedokterd zijn!

oud.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.