Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Kanker > Haaienkraakbeen en AE-941 bij kanker

Haaienkraakbeen en AE-941 bij kanker

Haai, de bron van haaiekraakbeen, JMKHHaaienkraakbeen is momenteel zeer populair als voedselsupplement bij kanker. Er zijn dierstudies die aangeven dat haaienkraakbeen bijvoorbeeld de vorming van nieuwe bloedvaten in een tumor tegengaat. Er is echter geen enkel klinisch bewijs voor deze therapie.

En om voor een totaal niet bewezen therapie haaien te slachten en veel geld te vragen is de consument om de tuin leiden. Daarnaast bestaat sinds enkele jaren ook vloeibaar kraakbeenextract als zogenaamd adjuvans (toevoeging) voor conventionele behandeling van kanker. Ook dit extract is nog steeds in onderzoek en de resultaten zijn vooralsnog niet hoopgevend.

Maar alles begon met het haaienkraakbeen. De argumenten om haaienkraakbeen bij kanker te geven klinken vreemd. De wetenschapper Dr Lane publiceerde bijvoorbeeld een boek met als titel ‘sharks don’t get cancer’. De titel alleen al klopt niet. Kanker komt wel voor bij haaien. In 2000 werd hem door een Amerikaanse overheidsorganisatie verboden, om deze claim te verspreiden, tenzij er duidelijk bewijs zou zijn. En dat is er nog steeds niet. In een kleine studie kon geen enkel effect gevonden worden van haaienkraakbeen bij mensen met kanker.

De stof neovastat (AE-941) is afkomstig van haaienkraakbeen , wordt ook wel een kraakbeenextract genoemd, en wordt momenteel in de kliniek getest. AE-941 wordt echter al sinds 2000 in de zogenaamde fase III in niercelkanker and longkanker getest en er zijn nog steeds geen resultaten gepubliceerd. AE-941 wordt vaak genoemd om aannemelijk te maken dat haaienkraakbeen een zinvol supplement is bij kanker. Voor de leek lijkt dit soort argumenten steekhoudend, maar IOCOB wil dit soort informatie graag transparanter maken voor de patiënt-consument.

Het is zinloos om haaienkraakbeen preparaten te gebruiken; er is geen aanleiding om te denken dat dit werkt. Verder is er ook geen enkele aanwijzing welke dosering men zou moeten gaan gebruiken!

Beoordeling

Haaienkraakbeenpreparaten krijgen van IOCOB een rood stoplicht. Er is geen enkel idee over welke dosis eventueel werkzaam zou kunnen zijn. Vloeibaar kraakbeenextract, AE-941 is in meer proefdiermodellen getest en ook bij gezonde vrijwilligers op veiligheid. Tevens blijkt het extract bij kankerpatienten gunstige effecten te hebben op een aantal fysiologische functies en parameters, zoals de rode bloedcellen (het vermindert anemie). Maar het is nog niet duidelijk of AE-941 uiteindelijk de kanker patient kan helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.