Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Geintegreerde zorg voor complexe zieken

Geintegreerde zorg voor complexe zieken

Share |

In de bekende boekenserie Medical Clinics of North America is een nummer uitgekomen onder het redacteurschap van een Nederlandse psychiater, Huyse die samen met zijn Zwitserse collega Friedrich Stiefel verantwoordelijk is voor een uitgave onder de titel Integrated Care for the Complex Medically Ill. In medisch Contact stond een mooie boekbespreking die we hier citeren.

Medisch contact zegt:

Hoewel met de opkomst van de biologische psychiatrie de scheiding tussen lichaam en geest steeds verder is verdwenen, is de scheiding tussen somatische en psychische zorg in het ziekenhuis vaak nog sterk. Te sterk, vindt psychiater Frits Huyse, werkzaam op de afdeling Interne Geneeskunde van het UMC Groningen. Hij is pleitbezorger van geïntegreerde geneeskunde, waarbij zowel biologische, psychologische, sociale als gezondheidszorggerelateerde aspecten van een aandoening in ogenschouw worden genomen.

en tevens:

Het boek bevat bijdragen over het belang en de effectiviteit van geïntegreerde geneeskunde, kostenaspecten, theoretische modellen, communicatie tussen verscheidene disciplines, maar ook artikelen over meer specifieke onderwerpen als kwetsbaarheid bij ouderen, functionele somatische aandoeningen bij psychiatrische patiënten en de raakvlakken van het metabole syndroom, depressie en hart- en vaatziekten. De uitgebreide beschrijving van de Intermed-methode inclusief gestandaardiseerde vragenlijst (ook online te downloaden in het Nederlands op www.intermedfoundation.org) maakt het ook praktisch goed bruikbaar. Een mooi geïntegreerd boek (of tijdschrift).

Leuk dat een Nederlander uit de geintegreerde geneeskunde een zo toonaangevend boek heeft geschreven.

Internationaal wordt Huyse als een expert op het gebied van de integrale geneeskunde beschouwd. Hij heeft samen met enkele collega’s een Europese vereniging van psychiaters opgezet, de European Association for Consultation Liaison Psychiatry and Psychosomatics (www.eaclpp.org) en vertegenwoordigt Europa als buitenlands bestuurslid bij de Amerikaanse Academy of Psychosomatic Medicine (www.apm.org).

BRON:……ISBN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.