Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Yoga > Yoga helpt bij ontsteking van de alvleesklier

Yoga helpt bij ontsteking van de alvleesklier

Yoga blijkt bij diverse aandoeningen een zinvolle aanvulling te zijn op de reguliere therapie. In 2007 is een studie verschenen naar de waarde van Yoga bij chronische pancreatitis. Twee groepen werden vergeleken: patienten met de gewone standaard behandeling en een groep met de standaardbehandeling plus Yoga, 2 maal per week, 12 weken lang. Er werden zestig patienten verdeeld over deze twee groepen. Het bleek dat de patienten in de Yogagroep een betere kwalititeit van leven ervoeren ten opzichte van de andere groep.

Yoga

Ook bleek dat de patienten die Yoga deden verbeteringen bemerkten op het gebied van stress, de stemming, alcoholafhankelijkheid en eetlust. In de woorden van de auteurs:

These results provided evidence that a relatively brief mindfulness meditation and exercise based stress reduction programme could effectively improve the quality of life, mood disturbance and stress related symptoms in patients with chronic pancreatitis, consistent with other investigations of similar interventions in different populations.

 

Deze open, gerandomiseerde, gecontroleerde studie geeft aan dat Yoga een waarde heeft bij patienten met chronische pancreatitis.

Bron

Sareen S, Kumari V, Gajebasia KS, Gajebasia NK. Yoga: a tool for improving the quality of life in chronic pancreatitis. World J. Gastroenterol. 2007 Jan 21;13(3):391-7.

Cohen L, Warneke C, Fouladi RT, Rodriguez MA, Chaoul-Reich A. Psychological adjustment and sleep quality in a randomized trial of the effects of a Tibetan yoga intervention in patients with lymphoma. Cancer 2004; 100: 2253-2260 

Garfinkel MS, Singhal A, Katz WA, Allan DA, Reshetar R, Schumacher HR Jr. Yoga-based intervention for carpal tunnel syndrome: a randomized trial. JAMA 1998; 280: 1601-1603 

Oken BS Kishiyama S, Zajdel D, Bourdette D, Carlsen J, Haas M, Hugos C, Kraemer DF, Lawrence J, Mass M. Randomized controlled trial of yoga and exercise in multiple sclerosis. Neurology 2004; 62: 2058-2064

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.