Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Angst en Depressie > Angst en depressie algemeen

Angst en depressie algemeen

Bij de behandeling van angsten en depressies zijn veel vetschillende medische en psychologische behandelingen mogelijk, die allen tot de mainstream van de geneeskunde behoren. Bijvoorbeeld de medicamenteuze behandeling van angsten met benzodiazepines, of die van depressies met serotonine antidepressiva of klassieke antidepressiva.

Veel patienten willen echter liever niet langdurig met dat soort medicamenten behandeld worden. Men moet zich wel realiseren, dat je niet zomaar kan stoppen met een antidepressivum of anxiolyticum. Dat moet altijd in overleg met de huisarts of specialist gebeuren, anders komen er ongelukken van. Een depressie kan bijvoorbeeld dan weer enorm in hevigheid toenemen, en als je opnieuw antidepressiva neemt, zijn die dan soms minder werkzaam. Stap dus nooit zonder meer over op andere behandelwijzen!

Voor angsten en depressies zijn veel complementaire en alternatieve methoden onderzocht, en diverse met goed gevolg. Zo zijn bepaalde fytotherapeutica, zoals Sint Janskruid van bewezen nut bij de behandeling van lichte tot matige depressies, en Valeriaan en Melisse bij angst stoornissen. Ook vette vis eten lijkt relevant bij depressies.

De laatste jaren is vooral de waarde van de mindfulness bij de behandeling van angsten en depressies duidelijk geworden. En tenslotte is bewegen, minstens een half uur per dag gewoon wandelen, enorm belangrijk.

Berichten

  1. E. van Sonderen schreef:

    Vaak is het niet voldoende om bij angststoornissen valeriaan en melisse te gebruiken, of te mediteren, of veel lichaamsbeweging te nemen (hoewel dat laatste nog het meeste helpt.) Lichaamstherapie, ïnner child work”, bio-energetica, Emotional Freedom TEchnique, (EFT) en Somatic Experience (SE) zijn allemaal nuttige therapeutische benaderingen, soms in samenwerking met anti- anxiety medicijnen. Praattherapie lost zelden een angststroonis op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.