Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Posttraumatische Dystrofie, Sudeck of CRPS - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Posttraumatische Dystrofie, Sudeck of CRPS

Posttraumatische Dystrofie, Sudeck of CRPS

Share |

Eerst een oproep aan alle patienten met deze uiterst vervelende pijn: klik op deze link en laat je stem horen, zodat we de behandeling van posttraumatische dystrofie kunnen verbeteren! 

Gelukkig is er nu een behandelprotocol dat vrijwel geen bijwerkingen heeft, geen sufheid of dufheid met goede resultaten.  Er zijn inmiddels ook speciale pijnstillende creme's  ontwikkeld, zoals de ketamine  en de baclofen creme . Deze creme's hebben als voordeel dat er vrijwel geen bijwerkingen zijn, en toch bij een aantal patienten goede pijnstilling.

Sudeckse dystrofie , posttraumatische dystrofie, reflex dystrofie, algodystrofie, reflex sympatische dystrofie of chronisch regionaal pijnsyndroom type I (CRPS1) zijn alle termen voor een nog steeds moeilijk te begrijpen pijnsyndroom, meestal van de hand en/of arm. Moeilijk te behandelen, sommigen hebben baat bij complementaire behandelwijzen, zoals bepaalde pijnstillende en ontstekingsremmende supplementen, acupunctuur en neuroacupunctuur.

Sudeck kan alle mensen treffen, al volgend op een licht trauma kan het onstaan.De eerste beschrijving van Posttraumatische Dystrofie is al oud en stamt rond 1870, toen de bekende chirurg Dr. S.W. Mitchell, die in het tijdschrift Gunshot Wounds and Other Injuries of Nerves, de brandende pijn beschreef die chronisch na een trauma aanhield. Causalgie heet dat en het is hertzelfde als CRPS type II. Deze pijnen nam hij waar bij soldaten die gewond waren in de Amerikaanse burgeroorlog. Dr Sudeck beschreef rond 1900 de klassieke Sudeck CRPS type I .

Posttraumatische Dystrofie is een complicatie van het vegetatieve zenuwstelsel die na een letsel of een operatie aan een ledemaat, meestal de arm maar soms ook het been, ontstaat. De ernst van Posttraumatische Dystrofie is onafhankelijk van de ernst van het letsel. Een klein letsel, bijvoorbeeld een kneuzing van de hand, kan leiden tot ernstige vormen van Posttraumatische Dystrofie. Een zwaar letsel, zoals een gecompliceerde enkelbreuk, kan in lichte mate of zelfs geen Psottraumatische Dystrofie tot gevolg hebben. Als incidentie wordt aangegeven dat Posttraumatische Dystrofie ontstaat na 1-2% van alle mogelijke fracturen, 2-5% na een perifeer zenuwletsel en 7% na een polsfractuur. In andere studies die zich gericht hebben op polsfracturen kan dit percentage zelfs oplopen tot 20%.

Posttraumatische Dystrofie is een van de belangrijkste oorzaken van functieverlies en invaliditeit na ongevallen of operaties aan een arm of been. Alle weefsels en alle functies van een arm of been kunnen door Posttraumatische Dystrofie worden aangetast. Er kan ernstige invaliditeit en moeilijk te behandelen pijn optreden. De patiënt kan verder in een maatschappelijk en sociaal isolement terecht komen en tekenen van depressie gaan ontwikkelen.

Behandeling van Posttraumatische Dystrofie

De behandeling van Posttraumatische Dystrrofie omvat uiteenlopende interventies: van doorsnijden van een deel van het sympatische zenuwstelsel (het zogenaamde Stellatumblok), fysiotherapie, injecties in pijnpunten (triggerpunten), acupunctuur tot medicamenteuze behandelingen met uiteenlopende geneesmiddelen zoals pijnstillers, ketanserine, steroïden en bloedvatactieve stoffen zoals de calciumantagonisten (Adalat).

Nieuw protocol van het instituut voor neuropathische pijn 

Vaak werken deze behandelingen echter niet. In het instituut voor neuropathische pijn is inmiddels een protocol ontwikkeld met lokale pijnstillende creme’s en met natuurlijke pijnstillende stoffen.

Op de site van het instituut voorbeelden van patientenverhalen  en verdere informatie. 

 

Berichten

  1. Jannie Bilok schreef:

    Zoals erg veel wordt herhaald heb ik gelezen dat er nog veel artsen zijn die er niet aan willen om het dystrofie te noemen, zeker niet meer na 4 jaar invaliditeit, bedlegerig, en rolstoel gebonden. De tussen oplossing bij is perfect gevonden, het is dystrofinale klachten daar kan ik het mee doen. Nu 4 jaar verder bestaat mijn leven uit in bed liggen, met als reden , wat steeds wordt gezegt, over n korte tijd in een verpleeghuis te belanden, maar nu geen hulp. Sinds heel kort, nu 5 dgn oxicontin, lyrica, ametrytyline ( fout geschreven) slaappillen, en serequel. Ik zoek alles af ivm met dringende hulp, alles is welkom, maar n verwijzing zit er echt niet meer in. Help heel aub Jannie Bilok

  2. Jannie Bilok schreef:

    Zoals erg veel wordt herhaald heb ik gelezen dat er nog veel artsen zijn die er niet aan willen om het dystrofie te noemen, zeker niet meer na 4 jaar invaliditeit, bedlegerig, en rolstoel gebonden. De tussen oplossing bij is perfect gevonden, het is dystrofinale klachten daar kan ik het mee doen. Nu 4 jaar verder bestaat mijn leven uit in bed liggen, met als reden , wat steeds wordt gezegt, over n korte tijd in een verpleeghuis te belanden, maar nu geen hulp. Sinds heel kort, nu 5 dgn oxicontin, lyrica, ametrytyline ( fout geschreven) slaappillen, en serequel. Ik zoek alles af ivm met dringende hulp, alles is welkom, maar n verwijzing zit er echt niet meer in. Help heel aub Jannie Bilok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *