Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Homeopathie > Homeopathie en wetenschap

Homeopathie en wetenschap

Share |

Homeopathie: werken met verdunningen van stoffen, zo verdund dat er vrijwel geen moleculen meer inzitten. Het tart ons natuurwetenschappelijk denken.
 

Het boek van Hahneman over homeopathieBoeiend is dat er echter veel bewijs voor de effectiviteit van de homeopathie bestaat.[1] Terwijl het voor ons wetenschappelijke denken moeilijk te begrijpen is hoe het werkt. Er is immers sprake van verdunningen van middelen die geen moleculen meer bevatten.

In 1998 daagde de bekende epidemioloog Prof. Vandenbroucke in de jubileumlezing van ‘the Lancet’ de medische wereld uit om de effecten van een reguliere medische behandeling te tonen met meer bewijs dan homeopathie.

Homeopathie staat op nummer twee van de complementaire behandelvormen, achter acupunctuur, wat betreft de hoeveelheid gepubliceerd onderzoek dat gedaan is. In het volgende tabelletje staan het aantal artikelen dat in de grote internetbibliotheek Pubmed opgenomen is m.b.t. de zoekwoorden. De termen randomised en randomized zijn gebruikt om zowel de Engelse als de Amerikaanse literatuur te vangen.

homeopathy 3586
homeopathy, clinical, trials 524
homeopathy, clinical trials, randomized 316
homeopathy, clinical trials, randomised 66
homeopathy, clinical trials, randomized, placebo 168
homeopathy, animal 326

(update: 7-2-2008)

Er is een prachtige database ontwikkeld in Engeland, hiermee zijn alle artikelen over homeopathie te vinden: de Hom-inform database.

In Duitsland loopt sinds 1997 een onderzoek naar kosteneneffectiviteit van homeopathie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een ziektekostenverzekeraar en de Duitse vereniging van homeopathische artsen. Inmiddels zijn de volgende gegevens bekend:

 • Meer dan 80% van de behandelde patiënten vond de gezondheid verbeterd.
 • Tijdens de homeopathische behandeling werden geen bijwerkingen gesignaleerd.
 • De kosten vallen voor de behandelde groep lager uit.

Het is bij homeopathie erg moeilijk om ons voor te stellen hoe het werkt. Dit is vaak een reden voor tegenstanders opm de homeopathie te veroordelen als kwakzalverij. Het zal nog lang duren voordat uiteindelijk duidelijkheid ontstaat over of homeopathie werkt, en hoe het werkt. Vooralsnog is meer onderzoek nodig om de effecten van homeopathie te evalueren.

Voorbeeld Homeopathisch denken

Hyosciamus, Bilzekruid, een nachtschade om jaloezie mee te behandelen, aldus Hahnemann, JMKHHet beste voorbeeld van homeopathisch denken vinden we natuurlijk in het boek van Hanhnemann zelf. IOCOB sloeg dit boek open voor u op een willekeurige pagina waar een casus beschreven werd: Hier werd een patient die pathologisch jaloers was behandeld met een nachtschade tinctuur. Deze nachtschade, Hyosciamus veroorzaakt bij gezonde mensen een pathologische achterdocht. Via de wet van de homeoparthie, waarbij het zelfde met het zelfde behandeld wordt, begrijpen we dat de jaloersheid met dit middel verdween, aldus Hahnemann.

Een casus van Hahnemann, grondlegger van de homeopathie uit zijn standaardwerk, JMKH

Het Geheugen van Water

Een van de voor de westerse wetenschappers moeilijk te verteren zaak is dat homeopathische middelen soms helemaal geen moleculen bevatten en toch werken. Een van de ondersteunende hypotheses is, dat er een soort van geheugen in het water aanwezig zou zijn voor de stoffen waarmee het in aanraking gekomen is bij het bereidingsproces van homeopathica. Meer over dit geheugen van water staat op de website van de in 2005 overleden hoogleraar Benveniste. Het is een hypothese die ook lastig te begrijpen is. En een die zeker niet te begrijpen valt vanuit ons westers denken. We zijn dan ook benieuwd of de homeopathie er in slaagt om in de 21ste eeuw een duidelijk bewijs te leveren van haar werkzaamheid en een duidelijke verklaring waarom het werkt (als het werkt).

Wel baat 

Maar een ding is zeker. Wereldwijd zijn er veel patienten die baat vinden bij homeopatische behandelingen, artsen die homeopatisch werken zijn goedkoper voor de gezondheidszorg en er zijn veel homeopatisch artsen die uiterst bevlogen zijn en inspirerend met hun patienten om gaan.

Literatuur

(1) Weiser M, et al. Homeopathic vs conventional treatment of vertigo: a randomized double-blind controlled clinical study. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1998;124:879-85.
(2) Kayne S. Complementary Therapies for Pharmacists. London UK: Pharmaceutical Press; 2002.
(3) Callinan Paul. Family Homeopathy, A Practical Guide for Home Treatment. New Canaan: Keats Publishing; 1995.
(4) The NCAHF Position Paper on Homeopathy (http://www.ncahf.org/pp/homeop.html).
(5) Cassileth B. The Alternative Medicine Handbook. New York: W.W. Norton & Company; 1998.
(6) Jacobs J, et al. Homeopathic treatment of acute otitis media in children: a preliminary randomized placebo-controlled trial. Pediatr Infect Dis J 2001;20:177-83.
(7) Fisher P, Scott DL. A randomized controlled trial of homeopathy in rheumatoid arthritis. Rheumatology (Oxford) 2001;40:1052-5.
(8) Oberbaum M, et al. A randomized, controlled clinical trial of the homeopathic medication TRAUMEEL S in the treatment of chemotherapy-induced stomatitis in children undergoing stem cell transplantation. Cancer 2001;92:684-90.
(9) Vickers AJ, et al. Can homeopathically prepared mercury cause symptoms in healthy volunteers? A randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Altern Complement Med 2001;7:141-8.
(10) Vickers AJ. Clinical trials of homeopathy and placebo: analysis of a scientific debate. J Altern Complement Med 2000;6:49-56.
(11) Vickers AJ, Zollman C. ABC of complementary medicine. Homoeopathy. BMJ 1999;319:1115-8.
(12) Vickers AJ, et al. Can homeopaths detect homeopathic medicines? A pilot study for a randomised, double-blind, placebo controlled investigation of the proving hypothesis. Br Homeopath J 2001;90:126-30.
(13) Vickers AJ. Independent replication of pre-clinical research in homoeopathy: a systematic review. Forsch Komplementarmed 1999;6:311-20.
(14) Linde K, et al. Are the clinical effects of homeopathy placebo effects? A meta-analysis of placebo-controlled trials. Lancet 1997;350:834-43.
(15) Ernst E. A systematic review of systematic reviews of homeopathy. Br J Clin Pharmacol 2002;54:577-82.
(16) Paterson IC. Homeopathy: what is it and is it of value in the care of patients with cancer? Clin Oncol (R Coll Radiol) 2002;14:250-3.
(17) Ernst E. Homoeopathy: inaccuracies, misunderstandings and half-truths in allopathic doses. Clin Oncol (R Coll Radiol) 2002;14:254-5.
(18) Brien S, Lewith G, Bryant T. Ultramolecular homeopathy has no observable clinical effects. A randomized, double-blind, placebo-controlled proving trial of Belladonna 30C. Br J Clin Pharmacol. 2003;56:562-8.
(19) Balzarini A, et al. Efficacy of homeopathic treatment of skin reactions during radiotherapy for breast cancer: a randomised, double-blind clinical trial. Br Homeopath J. 2000;89(1):8-12.
(20) Shang A, et al. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. Lancet. 2005; 366:726-32.
(21) Haila S, Koskinen A, Tenovuo J. Effects of homeopathic treatment on salivary flow rate and subjective symptoms in patients with oral dryness: a randomized trial. Homeopathy. 2005; 94:175-81.

Referentie

[1] Kavoussi B, Ross BE. | The neuroimmune basis of anti-inflammatory acupuncture. | Integr Cancer Ther. | 2007 Sep;6(3):251-7.

Berichten

 1. webmaster schreef:

  we zullen onze website aanpassen, want die lange link die je gaf trekt ons hele systeem uit zijn voegen…

 2. Wouter schreef:

  Kijk maar eens naar:
  Efficacy of a complex homeopathic medication (Sinfrontal) in patients with acute maxillary sinusitis: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter clinical trial.Zabolotnyi DI, Kneis KC, Richardson A, Rettenberger R, Heger M, Kaszkin-Bettag M, Heger PW.
  van 2007.

  Conclusie: Homeopathie werkt beter dan placebo.
  zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17362845&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum

 3. doc schreef:

  Is er iemand die echt een goed en strak artikel kent waaruit blijkt dat homeopathie ECHT werkt?? Geef dat dat even met de conclusie erbij!! en de Refs

 4. groenrondballetje schreef:

  Sinfontral bevat Cinnabaris Trit. D4 10mg, Ferrum phosphoricum Trit. D3 30mg, Mercurius solubilis Hahnemanni Trit. D6 130mg.

  Of in taal zonder het hypothetische effect van potentiering: 30 mg 0.01% Cinnabaris Trit. 10 mg 0.1% ijzer fosfaat, 130 mg 0.0001% Mercurius solubilis Hahnemanni Trit.. De hoeveelheden van Cinnabaris en ijzerfosfaat kunnen farmaceutisch effectief zijn.

  Gezien de samenstelling met Cinnabaris zou Sinfontral een kruidengeneesmiddel zijn.

  Gezien de hoeveelheid ijzerfosfaat kan het ook als een chemisch farmaceuticum worden beschouwd.

  Dus de claim moet worden aangepast dat homeopathie met kruidengeneesmiddelen en reguliere geneesmiddelen werkt!

  John

 5. groenrondballetje schreef:

  Het artikel stoelt op de zin: “Boeiend is dat er echter veel bewijs voor de effectiviteit van de homeopathie bestaat.[1]” Het artikel is weerlegd omdat de effectiviteit van homeopathie is vergeleken met een middel dat 30 jaar eerder (1968) uit de handel is genomen omdat het ineffectief was. En het homeopathische middel werkte net zo goed.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=PubMed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=12707185&ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVAbstractPlusDrugs1

 6. Tom Schotel schreef:

  Volgens de homeopathie kan water ‘onthouden’ met welke stoffen het in aanraking is gekomen, aangezien de stoffen zelf niet meer aanwezig zijn. Dit heeft echter wel de complicatie dat de vele andere stoffen waar water mee in aanraking komt ook hun effect zouden hebben op het lichaam, bijvoorbeeld rioolwater. Overigens heeft niet één goed uitgevoerd aangetoond dat homeopathie werkt.

  Zelfs als homeopathie zou werken, is het niet moeilijk om te begrijpen hoe: er wordt gewerkt met suikerpilletjes die zouden werken voor een zeer specifieke set klachten en met door de arts uitgevoerde rituelen die een vertrouwensband scheppen tussen de arts en de patiënt. Dit alles zorgt voor een sterk placeboeffect, wat een eventuele verbetering (bijv. in gevoel) verklaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.