Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Geneeswijzen in Nederland

Geneeswijzen in Nederland

Share |
Geneeswijzen in NederlandDit boek van Paul van Dijk verschaft informatie over alle geneeswijzen die in Nederland voorkomen, beschrijft de inhoud ervan en geeft aan waar U therapeuten, belangenverenigingen, beroepsorganisaties en opleidingen kunt vinden.

Paul van Dijk is huisarts te Zaltbommel. Hij geeft onderwijs aan de medische faculteit in Utrecht. Hij schreef naast Geneeswijzen in Nederland (reeds meer dan 50.000 exemplaren verkocht) boeken over mythen binnen de geneeskunde en over medische zelfzorg.
Zijn boek over alternatieve geneeswijzen is encyclopedisch van opbouw, en moet een echte sisyfusarbeid geweest zijn. Helaas gebruikt van Dijk de oude term alternatief, wij gebruiken liever de term complementair. In de nieuwe uitgave van zijn boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan een indrukwekkende hoeveelheid van deze behandelwijzen. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan naar de veiligheid en de effecten van complementaire geneeswijzen. De stand van zaken op dit gebied wordt per geneeswijze weergegeven. Ook behandelingen uit andere culturen, de traditionele geneeswijzen, komen aan bod, zoals winti, sjamanisme en Tibetaanse geneeskunde. Andere nieuwe hoofdstukken gaan over kuuroorden, eclectische therapieën en lichaamsgerichte therapieën. Maar ook de meest extreme en weinig voorkomende vormen van behandelen zijn in zijn boek opgenomen. Soms bekruipt je het gevoel dat bepaalde bizarre systemen die Paul van Dijk bespreekt ontstaan zijn op basis van de psychotische denkwereld van een geflipte academicus. Dat is meteen de kracht en de zwakte van het boek.

De auteur bespreekt werkelijk nagenoeg alles, van rijp tot groen, van gevestigd tot uitermate pril. Paul van Dijk doet geheel geen uitspraak over de waarde van de richtingen en beschrijft alles zoals het door de stromingen zelf wordt aangegeven. Het ontbreken van een kritische noot is soms jammer. Vooral als er exotische en bizarre systemen besproken worden, zou commentaar op zijn plaats zijn.

Het boek is een absolute must voor iedereen die zich wil oriënteren op dit gebied. Ook als men een behandelaar wil vinden, kan het boek goed gebruikt worden.

Dit boek is te bestellen

Berichten

  1. werner schreef:

    Dr. Paul van Dijk collecteert en bundelt alle behandelrichtingen ín één boek tezamen als een encyclopedie zonder het plaatsen van zijn eigen mening of van verkeerslichten. Hij doet geen uitspraken. Hij is immers een lichtdrager die de mensen een rondleiding geeft in datgene dat zich vandaag kaleidoscopisch aanbiedt. Op basis van zijn encyclopedie begint dan het eigenlijke voorlichtende werk van o.a. de IOCOB, samen met haar raad van adviseurs en onderzoekers, die dan in al die richtingen op zoek gaan naar de ´´medische claims´´ om die aan een kritisch onderzoek te onderwerpen of om wereldwijd op zoek te gaan naar instellingen en onderzoeksresulaten waarin die claims aan de tand worden gevoeld. Paul Van Dijk geeft duidelijk zijn werkwijze aan zodoende weten we precies wat we mogen verwachten en wat niet. Dat is dus heel correct. Het is zijn enorme verdienste dat hij dat al heel lang doet, secuur en (quasi)-exhaustief… en met een ijver die weinigen hem zullen nadoen. Hij is de verkenner en de rapporteur van hen die het veld van de complementaire behandelswijzen wensen te kennen. Zijn bijdrage kadert perfect in het werk van de voorposten. Hij heeft zichzelf daarbij geen andere taak gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.