Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Dwaalwegen in de geneeskunde

Dwaalwegen in de geneeskunde

Share |

Cees Renckens

In het proefschrift van de gynaecoloog Renckens* worden definities gegeven van 'kwakzalverij' en 'alternatieve geneeskunde'. Renckens* meent dat er geen verschil is tussen beide begrippen. Hij bespreekt op een overzichtelijke wijze de geschiedenis van de kwakzalverij in Nederland tot 1973 en het ontstaan van de alternatieve geneeskunde vanaf 1973.

In het proefschrift van de gynaecoloog Renckens* worden definities gegeven van ‘kwakzalverij’ en ‘alternatieve geneeskunde’. Renckens* meent dat er geen verschil is tussen beide begrippen.

Hij bespreekt op een overzichtelijke wijze de geschiedenis van de kwakzalverij in Nederland tot 1973 beschreven en het ontstaan van de alternatieve geneeskunde vanaf 1973 Renckens* meent dat stromingen zoals acupunctuur en homeopathie zo een onzinnige filosofie hebben dat het weggegooid geld is om  onderzoek te doen op deze gebieden. Daarin staat Renckens* eenzaam en alleen in de wereld. Grappig is dat de schrijver zichzelf realiseert dat hij niet genoeg objectief is, in het nawoord vinden we: ‘Over veel talent voor objectiviteit betreffende de 2 onderwerpen in dit boek (alternatieve geneeskunde en modediagnosen) beschik ik niet….’

Het boek is een must voor allen die kennis willen maken van hoe men vanuit het reguliere denken complementaire behandelvormen kan opvatten. In die zin is het een mooi discussiedocument geworden.

Verder verwijzen we naar de bespreking van dit boek door Dr Hugo Verbrugh.

Promotores:

Prof.dr. F.S.A.M. van Dam
Prof.dr. O.P. Bleker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.