Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Algemeen > Diabetes Reguliere behandeling

Diabetes Reguliere behandeling

Kussmaull beschreef als eerste de kenmerkende ademhaling bij ernstig zieke DM patienten

Er kan door de reguliere geneeskunde veel aan suikerziekte gedaan worden, en het is zeer belangrijk om met reguliere geneeskunde eerst goed ingesteld te worden. Dus dat de bloedglucose concentratie “normaal” is, dus niet meer hyperglycemisch, te hoog. De behandelingen voor Diabetes Mellitus type I en II zijn verschillend. Dieetmaatregelen zijn voor beide types belangrijk om de suikerspiegel in het bloed te optimaliseren.

Behandeling van Diabetes Mellitus type 1

Patienten met DM type 1 worden altijd met insuline behandeld omdat dit hormoon niet meer aangemaakt wordt door het lichaam. Dit betekent dat insuline meerdere malen per dag onderhuids gespoten moet worden. Er bestaan 2 belangrijke varianten van insuline, de langwerkende en de kortwerkende insuline. De kortwerkende insuline is de insuline die de normale snelle werking na bv. een maaltijd nadoet, werkt vaak binnen een half uur. Na het injecteren van de langwerkende insuline, wordt vanaf de injectieplaats de insuline langzaam afgegeven maar ook de normale afbraak van insuline wordt vertraagd. Het insuline blijft dus langer in het bloed aanwezig en kan langer zijn effect uitoefenen op de cellen. Dit is met name belangrijk ter bestrijding van de nuchtere hyperglycemie. Het is belangrijk om een diabetespatiënt goed in te stellen.

Meer informatie over insulinesoorten en schema’s.

Behandeling van Diabetes Mellitus type 2

Aan patiënten met Diabetes Mellitus type 2 wordt aangeraden om bij vetzucht af te vallen en meer te bewegen. Ook wordt een dieet aangeraden waar weinig enkelvoudige (snelle) suiker in voorkomt en minder (verzadigd) vet, dus gezonder eten. De reden is dat deze snelle suikers (bv. Frisdranken, snoepjes, zuiveldranken etc. waar op staat toegevoegd: glucose, glucosesiroop, fructose, sucrose) direct opgenomen worden in het bloed en zorgen voor een grote bloedglucose concentratie = hoge glycemische index. Het lichaam moet hard werken om alles te verwerken en het hele metabolisme staat meteen op opslaan en dat met name meteen als vet (dus dik worden, vetzucht). Het eten van complexe suikers (bv. zetmeel) is sowieso veel gezonder en leidt tot een geleidelijkere opname van suikers in het bloed. De complexe suikers moeten eerst afgebroken worden in de darmen, vandaar. Deze complexe suikers hebben dan ook een lage glycemische index. Het lichaam reageert veel geleidelijker op deze suiker inname en het kan de opslag goed regelen naar de organen die het nodig hebben en niet alles direct als opslag in vet. Wanneer de bloedsuikers te hoog blijven met de dieetadviezen, worden eerst pillen gegeven, de zogenoemde orale antidiabetica, om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Er zijn verschillende categorieën van middelen maar grof weg zijn er twee soorten:

  1. middelen die de insuline aanmaak en uitscheiding door de pancreas bevorderen. Deze middelen verhogen de concentratie insuline in het bloed om de insuline ongevoeligheid te compenseren.
  2. middelen die de insuline gevoeligheid verbeteren. Deze middelen zorgen er voor dat de complexe cascade van signalen in de cellen na insuline binding weer efficiënter gaan lopen en dat de cellen weer beter reageren op het insuline signaal.

Een nieuwe categorie medicijnen in ontwikkeling zijn middelen die de afbraak van insuline remmen. Insuline is een snel werkend hormoon maar wordt ook snel afgebroken in het lichaam. Dit allemaal om een sneller regulatie van bloed glucose te bewerkstelligen. De nieuwe middelen remmer de enzymen die insuline afbreken, hierdoor blijft de concentratie van insuline in het bloed hoger en blijft het langer effectief. Mocht uiteindelijk de medicijnen niet voldoende de bloedglucose concentratie verlagen dan wordt er ook bij type II Diabetes insuline voorgeschreven. Vaak door de complexiteit van deze vorm van Diabetes, insuline ongevoeligheid in diverse organen, overgewicht, falende pancreas, zijn er soms hoge dosis insuline nodig.

De middelen die voorgeschreven worden zijn te vinden op de volgende richtlijn.

Richtlijnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.