Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > Beroerte > Beroerte

Beroerte

Beroerte ontstaat doordat een bloedvat in de hersenen verstopt raakt, of knapt. Daardoor wordt een deel van de hersenen beschadigd. De medische term is Cerebro Vasculair Accident (CVA) en dat betekent ongeluk van de hersenbloedvaten.

Bij een beroerte raakt er meestal een bloedvat verstopt door een stolselEen beroerte kan optreden door een bloeding of een afsluiting van de hersenbloedvaten. Vaak ontstaat een afsluiting door een bloedpropje (trombus), dat eenvoudig kan ontstaan in vaten met aderverkalking (aterosclerose). Wanneer er een tijdelijke afsluiting van een hersenbloedvat opgetreden is, wordt er gesproken van een TIA (transient ischemic attack). De symptomen van een tijdelijke beroerte verdwijnen na een paar uur tot een dag, zonder restverschijnselen.Hersenbloeding

In Nederland is beroerte de vierde doodsoorzaak. 80% van de beroertes ontstaan door afsluiting van de hersenbloedvaten, de andere 20% door een bloeding, wat vaak bij jongere mensen voorkomt. De meest voorkomende klachten na een beroerte zijn:

  • Verlammingsverschijnselen van de ledematen
  • Spraakstoornissen
  • Gevoelsstoornissen
  • Concentratieproblemen
  • Incontinentieproblemen
  • Vermoeidheid
  • Pijn in de aangedane lichaamsdelen

Met complementaire behandelwijzen kunnen aantal aspecten van beroerte behandeld worden. Het herstel is echter altijd langzaam en meestal incompleet.

Voor uitgebreidere informatie over beroerte, zie de sites hieronder.

Sites

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.