Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Boekbespreking > Anders ziek in de Nieuwe Tijd

Anders ziek in de Nieuwe Tijd

Share |
Anders ziek in de nieuwe tijdEen boek met de boeiende titel: Anders ziek in de Nieuwe Tijd. In dit boek wordt ziek zijn bekeken vanuit de betekenis ervan voor de ontwikkeling van een verruimd bewustzijn, of zoals de auteur het noemt een hoger bewustzijn. Een heel makkelijk leesbaar boekje, van 185 pagina's, met grote letters. Er zijn enkele mooie meditaties in opgenomen.

Ook als je geen binding hebt met het idee van de reincarnatie, dat een van de steunpilaren van dit boekje is, blijven er boeiende aspecten over, genoeg om kennis te nemen van de inhoud. Het is duidelijk geen academisch boekje, je zal ook geen literatuur verwijzingen vinden. Het is geheel opgebouwd op de eigen ervaring van de schrijfster, die zich met het synoniem Angel tooit.

Er wordt in dit boekje aandacht gevraagd voor hoe wij onze klachten labelen, dat kan vanuit een negatieve grondstemming, of vanuit een positieve. De wijze waarop we klachten labelen bepaald ons levensgeluk. Daar moeten we eerst aan den lijve ervaring mee opdoen, voordat we dit doorzien. Gedachten hebben namelijk een doorslaggevende invloed op hoe we ons voelen.

Op een heel praktische wijze wordt over blokkades in energie gesproken, niet zweverig, maar direct aansluitend bij de eigen ervaring. Die blokkades kunnen aan den lijve ervaren worden en vormen een uitnodiging om met bewustzijn aanwezig te zijn in wat er is. Zo wordt via praktische tips, om met de auteur te spreken: " ziekzijn je vriend in plaats van je vijand. "

Het nut van ziekzijn

Dit besef brengt de lezer op het spoor van wat het nut kan zijn van ziek zijn. Er wordt aandacht gevraagd voor de huidige situatie. Zonder dat nodig is in analyse te gaan, kan het lastige de uitnodiging zijn om het bewustzijn in het moment uit te breiden, om je wakker te schudden. Angel gaat wat ver in haar verwachting dat gedachtenkracht medicijnen overbodig gaan maken, maar de richting is duidelijk.  Wel worden hier en daar de grenzen wel wat ver uitgestrekt, Zo is het principe van het opsporen van de oorzaak van kanker, zoals de karmische redenen daarvan, voor velen misschien een stap te ver. De aandacht voor de taal van het lichaam is echter een boeiend aspect.

Zo zijn er mooie inzichten te vinden in dit boek, naast de wat meer speculatieve en meer new age aspecten. Maar iedereen kan meenemen wat voor de lezer zinvol is, en daarvan is er genoeg te vinden.

Dit boekje pretendeert niet veel, verwijst nergens heen, maar sluit aan bij stromingen als mindfulness, advaita bewustzijn, meditatie* en bijvoorbbeeld bij de visie van Eckhart Tolle.

Dit boek is te bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.