Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/id789499/domains/iocob.nl/public_html/wp-content/plugins/akfeatured-post-widget/ak_featured_post.php on line 353
Homeopathie en hooikoorts - Stichting IOCOB

Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Homeopathie en hooikoorts

Homeopathie en hooikoorts

Share |
Homeopathie en hooikoorts, een behandeling die in verschillende studies onderzocht is. Er zijn vrij veel studies gedaan naar de effecten van homeopathie bij hooikoorts. Enkele daarvan zullen we hier kort noemen en bespreken.

De groep van het ‘ University Department of Medicine, Glasgow Royal Infirmary’, in Engeland onderzochten de effecten bij hooikoorts van een standaard homeopatisch preparaat t.o.v. placebo bij 51 patienten en vonden positieve effecten. [1] Ze deden ook een meta-analyse van deze studie samen met 3 eerdere studies. Het resultaat daarvan brachten ze als volgt onder woorden:

Addition of these results to those of three previous trials (n=253) showed a mean symptom reduction on visual analogue scores of 28% (10.9 mm) for homoeopathy compared with 3% (1.1 mm) for placebo (95% confidence interval 4.2 to 15.4, P=0.0007).

Dus in totaal 4 studies van de groep van Reilly naar pollenallergie. ieder kreeg het pollenextract van de stoffen waar zij/hij het meest overgevoelig voor was. De studies gaven consistente reproduceerbare resultaten bij een hoog-prevalente ziekte als hooikoorts.

Er was natuurlijk wel kritiek op deze studies. [2]

Een meer recent placebo gecontroleerd onderzoek in een periode van een maand liet zien dat bij 40 patienten er ook duidelijk significante effecten meetbaar waren, zonder bijwerkingen. [3]

Omdat het definitieve bewijs voor de effectiviteit van homeopathie bij allergie niet geleverd is, maar er wel enkele positieve studies zijn en de veiligheid duidelijk is, een groenoranje stoplicht. 

Bronnen

Reilly DT, Taylor MA, McSharry C, Aitchison TC. Is homeopathy a placebo response? Controlled trial of homeopathic potency, with pollen in hayfever as model. Lancet 1986;ii:881-886

Reilly DT, Taylor MA, Beattie NGM, Campbell JH, McSharry C, Aitchison TC, et al. Is evidence for homeopathy reproducible? Lancet 1994;344:1601-1606.

 

Referentie

[1] Taylor MA, Reilly D, Llewellyn-Jones RH, McSharry C, Aitchison TC. | Randomised controlled trial of homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis with overview of four trial series. | BMJ. | 2000 Aug 19-26;321(7259):471-6.

[2] Brown HM. | Homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis. Did patients really have allergic rhinitis? | BMJ. | 2001 Jan 20;322(7279):170-1.

[3] Kim LS, Riedlinger JE, Baldwin CM, Hilli L, Khalsa SV, Messer SA, Waters RF. | Treatment of seasonal allergic rhinitis using homeopathic preparation of common allergens in the southwest region of the US: a randomized, controlled clinical trial. | Ann Pharmacother. | 2005 Apr;39(4):617-24. Epub 2005 Mar 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *