Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Kosteneffectief > USA: kostenbesparing door geintegreerde geneeskunde

USA: kostenbesparing door geintegreerde geneeskunde

Share |

Nederlandse, Duitse en Zwitserse studies, die opgezet werden vanuit de ziektekostenverzekeraars, naar de kosten per patient als de huisarts ook complementaire behandelvormen inzette, gaven al kostenbesparingen aan. Ook een groot Amerikaans onderzoek laat zien dat bij het gebruik van complementaire behandelvormen kosten besparingen voor de gezondheidszorg ontstaan.

In de Amerikaanse studie bleek dat artsen die ook complementaire behandelvormen inzetten, ten opzichte van de reguliere huisartsen opzienbarende kostenreductie bereikten, en tevens namen de verwijzingen van patienten naar ziekenhuizen af met 43%! Ook de kosten van geneesmiddelen werden minder, en wel meer dan 50%.

In de USA worden studies naar de zinvolheid van de integratie van reguliere en complementaire behandelwijzen al decennia lang uitgewerkt. Zo toonde bijvoorbeeld Prof. Dr. Dean Ornish al in de negentiger jaren aan dat een interventie programma met meditatie, een laag vet dieet, beweging en stoppen met roken de progressie van hart en vaatziekten kon tegengaan. Deze studie werd bekend als de Lifestyle Heart Trial, en de positieve resultaten werden gepubliceerd in the Lancet, in 1990.[1][2]

Waarom blijven we in Nederland zo achter, en spreken we nog steeds over kwakzalverij? Vermoedelijk door de goede lobby van de Vereniging tegen de Kwakzalverij…

Een mooie en gebalanceerd stuk over wat ‘Integrated Medicine’ nu eigenlijk is, is geschreven door twee directeuren van het Dukes Centre for integrative medicine.

En we eindigen met een mooie Amerikaanse slagzin die we aantroffen:

Integrating Alternative & Conventional Medicine to offer you a unique & flexible approach to today’s health care delivery

Dit is de visie van een grote Amerikaanse ziektekostenverzekeraar.

Bron

Clinical and Cost Outcomes of an Integrative Medicine IPA[3]
Referentie

[1] Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, Billings JH, Armstrong WT, Ports TA, McLanahan SM, Kirkeeide RL, Brand RJ, Gould KL. | Lifestyle changes and heart disease. | Lancet. | 1990 Sep 22;336(8717):741-2.

[2] Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, Billings JH, Armstrong WT, Ports TA, McLanahan SM, Kirkeeide RL, Brand RJ, Gould KL. | Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. | Lancet. | 1990 Jul 21;336(8708):129-33.

[3] Sarnat RL, Winterstein J. | Clinical and cost outcomes of an integrative medicine IPA. | J Manipulative Physiol Ther. | 2004 Jun;27(5):336-47.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.