Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Grondlegger Cochrane Ian Chalmers bekritiseert medisch onderzoek

Grondlegger Cochrane Ian Chalmers bekritiseert medisch onderzoek

Sir Ian Chalmers richtte de beroemde internationaal samenwerkende Cochrane Collaboration op. Bij de gelegenheid van zijn eredoctoraat gaf Chalmers een lunchlezing in het medisch centrum van de Vrije Universiteit. Hij eindigde zijn lezing met de provocerende vraag: "Verdienen medische onderzoekers het vertrouwen van het publiek nog wel?" Wat is er aan de hand?

Chalmers kreeg het eredoctoraat voor zijn waardevolle bijdrage aan de opkomst van Evidence Based Medicine, o.a. door de systematische reviews, volgens de regels van de internationale Cochrane Collaboration. In de lunchlezing gaf Chalmers aan dat de academische onderzoeksvragen niet aansluiten bij de relevante vragen van de patient en de behandelende artsen.

In zijn woorden: "Ik geloof niet dat het publiek het onderzoekestablishment nog kan vertrouwen. Maar laat ik meteen duidelijk zijn: vertrouwen in onderzoekers is iets anders dan het vertrouwen in de medische professie. Ik vel geen oordeel over de mensen die zorg verlenen. Ik zeg alleen dat medische onderzoekers de vragen van de clinici en de patiënten niet beantwoorden, zoals het zou moeten."

Chalmers bekeek een negental onderzoeken uit de wereldliteratuur waarin werd gekeken hoe goed de vragen die clinici en patiënten stelden ook daadwerkelijk werden onderzocht. En het resultaat was erg teleurstellend. Het onderzoek ging vrijwel geheel voorbij aan de vragen uit het veld. En dan worden die resultaten van al die (minder relevante) studies samengeveegd in meta-analyses en systematische reviews, en de antwoorden die uiteindelijk boven komen drijven vormen de peilers van de Evidence Based Medicine. Chalmers geeft met zijn visie aan hoe beperkt die kennis eigenlijk is.

De reden dat wetenschappelijk onderzoek niet beantwoort aan de praktische vragen van artsen en patienten wordt door Chalmers verklaard vanuit het feit dat er slechts twee vragen zijn waarop medisch wetenschappelijk onderzoek drijft. Met zijn woorden:

"Onderzoekers zeggen dat er geen geld is om voor de hand liggende vragen te beantwoorden. Vrijwel alle westerse regeringen hebben de universiteiten de afgelopen 20 jaar voorgehouden dat ze de markt op moeten en contractonderzoek moeten binnenhalen. Het onderzoek wordt nu voortgedreven door twee vragen. Wat levert het op? En: is het academisch gezien opwindend? Op die manier valt er veel buiten de boot.."

Hij merkte tevens op:

" Zolang de dringende vragen niet worden beantwoord, en er wel gegevens beschikbaar komen waar maar weinig mensen op zitten te wachten, wordt het nooit wat met die evidence based medicine. "

Voor de "Integrated Medicine" zijn deze vingerwijzingen van de vader van de Evidence Based Medicine zeer belangrijk. Ze geven aan hoe belangrijk het is dat we naar de consument luisteren, en onze wetenschappelijke vragen daar op aanpassen. Patienten tevredenheid, en kosteneffectiviteitsonderzoeken zijn dan ook van groot belang voor toekomstige integratie van de complementaire behandelvormen binnen de  "Integrated Medicine".  Het onderzoek dat tot nu toe gedaan is, maakt duidelijk dat diverse complementaire behandelvormen goed aansluiten bij de zorgvraag van patienten en bovendien dat die interventies kosteneffectief zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.