Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Acupunctuur reduceert angst bij oogoperatie

Acupunctuur reduceert angst bij oogoperatie

staar operatieAnesthesisten van het universiteitsziekenhuis in Milaan onderzochten de effecten van acupunctuur op de angst die ontstaat voor en door een oogoperatie, waarbij staar verwijderd wordt. Acupunctuur bleek in dit placebo-gecontroleerde onderzoek de angst significant te verminderen.

In een prospectieve, gerandomiseerde, dubbelblind gecontroleerde studie werden de angstniveaus van patienten voor en volgend op een staaroperatie met elkaar vergeleken in drie verschillende groepen. In groep A werd geen acupunctuur gegeven, in groep B werd 20 minuten voorafgaande aan de operatie gestart met acupunctuur en in groep C werd dat zelfde schema gevolgd maar met placebo-acupunctuur.[1]

De angst werd gemeten op een zogenaamde ‘Visual Analog Scale (VAS)’. In elke groep werden 25 patienten ingesloten.

Resultaten: de angst voor de operatie was in de acupunctuurgroep significant lager in vergelijking met de andere groepen. Ook de effecten op de angst na de operatie waren statistisch sifgnificant, de gemiddelde VAS score was 39 +/- 5 in Groep A, 19 +/- 3 in Groep B, and 31 +/- 4 in Groep C. Tussen groep A en Group B was een statistisch significant verschil: P =0,003.

Uit deze studie blijkt dat acupunctuur de angst voor en na een staaroperatie significant kan verminderen.

Referentie

[1] Gioia L, Cabrini L, Gemma M, Fiori R, Fasce F, Bolognesi G, Spinelli A, Beretta L. | Sedative effect of acupuncture during cataract surgery: prospective randomized double-blind study. | J Cataract Refract Surg. | 2006 Nov;32(11):1951-4.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.