Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Feng Shui : ruimte en organisaties

Feng Shui : ruimte en organisaties

Feng Shui is een stroming die ontstaan is uit de principes van de Chinese traditionele geneeskunde, en die zich in eerste instantie richt op het harmonisch inrichten van ruimtes, vooral de ruimtes waarin wij wonen. Maar Feng Shui kan meer zijn dan alleen een soort veredelde binnenhuisarchitectuur. Feng Shui kan ingezet worden ter ondersteuning van veranderingsprocessen in de biografie van mensen en organisaties.

Feng Shui ontwikkelde zich in China duizenden jaren geleden.  De principes van Feng Shui zijn vermoedelijk in veel culturen ontdekt en gebruikt. Er zijn verschillende stromingen binnen de Feng Shui. Feng Shui berust op een indeling van ruimte op zo’n wijze dat de Qi, de prana, of de ‘levensenergie’ onbelemmerd kan stromen.

Er zijn veel scholen in China waarvanuit de Feng Shui een bepaalde fundering kon krijgen, van de Chinese 5 elementenleer tot en met de principes van de I Ching. Helaas zijn er tegenwoordig nog al wat geformaliseerde vormen die speciale wetten volgen van wat waar mag staan in een ruimte en hoe de ruimte optimaal in te delen is.

De meer medische en management vormen van Feng Shui zijn veel boeiender en kunnen ingezet worden als ondersteuning van een psychologisch proces bij mensen in ontwikkeling alsmede bij de ondersteuning van processen in organisaties. Elk mens en elke organisatie ontwikkelt zich op een bepaalde wijze en als de leef- of werkomgeving niet mee evolueert, dan wordt dat veranderingsproces niet ondersteund, en kan de gewenste transformatie soms niet doorzetten.

Zo ingezet kan Feng Shui helpen in de ontwikkeling, om veranderingsprocessen te steunen en nieuwe verworvenheden te consolideren. Net zoals de principes van de Qigong bij mens en organisatie kunnen helpen bij het optimaliseren van de functies, kan Feng Shui direct ondersteunen vanuit de omgeving waarin geleefd wordt. Moderne organisaties met oog voor ontwikkeling op ook andere dan de materiele gebieden kunnen veel nieuwe inspiratie opdoen door de principes vande Qigong en de Feng Shui deel te laten uitmaken van de natuurlijke evolutie van die organsatie.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.