Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Beoordeling > Kwaliteitsindicator voor Complementaire Behandelwijzen

Kwaliteitsindicator voor Complementaire Behandelwijzen

Share |

Er zijn in Nederland beoefenaren van vele honderden verschillende niet-reguliere of complementaire behandelwijzen (alternatieve geneeskunde). De stromingen variëren van traditionele niet-westerse geneeswijzen zoals acupunctuur, Ayurveda, Tibetaanse geneeskunde, Winti e.d. tot het aanbevelen van uiteenlopende voedselsupplementen en diëten.

Het is voor de geïnteresseerde consument, maar ook voor de verwijzend arts, vrijwel onmogelijk om het kaf van het koren te scheiden. IOCOB ontwikkelt daarom momenteel een kwaliteitsindicator (een keurmerk) voor complementaire behandelwijzen. Dit is een indicator die aangeeft hoe betrouwbaar zo’n behandelwijze is. Deze indicator is bedoeld om de patiënt te helpen met het maken van een verantwoorde keuze. En om artsen te helpen bij aanbevelingen. We onderscheiden momenteel vijf categorieën:

Zinvol: de eerste klasse, klasse I stromingen zijn betrouwbaar en er is voldoende wetenschappelijk onderzoek verricht om de stroming veilig en effectief te noemen. Voorbeelden: manuele therapie bij chronische nekklachten en acupunctuur bij migraine, misselijkheid en osteoartrose van de knie. Voor afzonderlijke interventies en preparaten geven we een groen stoplicht als er tenminste twee methodologisch goede studies de effectiviteit en de veiligheid demonstreerden.
Mogelijk zinvol: er bestaat bewijs voor veiligheid en er zijn duidelijke aanwijzingen voor werkzaamheid, de theorie achter de behandeling is consistent en de werking van de behandeling is invoelbaar zinvol.De klasse II stromingen krijgen van IOCOB een oranje-groen stoplicht. Voorbeeld: glucosamine bij artrose en L-acetylcarnitine bij vermoeidheid.
Twijfelachtig: er is enig bewijs voor de veiligheid en de werkzaamheid, maar onvoldoende om de behandeling geheel te steunen. De theorievorming is consistent.De klasse III stromingen krijgen van IOCOB een oranje stoplicht. Voorbeeld: bepaalde vormen van orthomoleculaire behandelingen.
Zeer twijfelachtig: er bestaat geen bewijs voor de werkzaamheid en de veiligheid, de theorie achter de behandeling is exotisch, maar kan een kern van waarheid hebben. Er kunnen indicaties zijn dat de behandeling veilig is.De klasse IV stromingen krijgen van IOCOB een rood-oranje stoplicht. Voorbeeld: EM-X therapie en zilverkaars bij postmenopauzale klachten.
Volledig onbetrouwbaar: er bestaat geen enkel bewijs van de werkzaamheid en de veiligheid voor de behandeling, de theorie die de behandelwijze ondersteunt is onbegrijpelijk, de stroming hangt meestal samen met een soort ‘guru’, de termen die gehanteerd worden wekken de indruk van wetenschappelijkheid, maar zijn holle frasen. In Pubmed zijn geen evaluatie studies te vinden. Literatuur bestaat vrijwel altijd uitsluitend in het grijze circuit en op het internet. Klasse V krijgt van IOCOB een rood stoplicht. Voorbeeld:  Radionica, Rife en Hulda Clark behandeling van kanker.

Mogelijk of vermoedelijk zinvol maar moeilijk empirisch bewijsbaar volgens het klassieke model van de RCT (randomised clinical trial) zijn vrijwel alle lichaamsgerichte therapieën. Hieronder vallen o.a. Cesar en Alexander therapie, neo-Reichiaanse therapie, Primal Scream therapie, rebirthing, hypnotherapie, rebalancing, diverse massage technieken e.d.. Deze stromingen krijgen van IOCOB geen stoplicht. De consument moet aan den lijve ervaren hoe zinvol een dergelijke behandeling is.

Bij het verdere uitwerken van deze indeling zal door de Stichting IOCOB gelet worden op diverse aspecten, waaronder:

 1. Bewijs voor werkzaamheid of onwerkzaamheid
 2. Bewijs voor veiligheid
 3. Consistentie van de theorie die de behandelingsvorm ondersteunt
 4. Aanwezigheid van betrouwbare beroepsvereniging, met scholing, nascholing, en accreditatie
 5. Aanwezigheid van betrouwbare en geloofwaardige informatie voor de patiënt
 6. Kosteneffectiviteit en patiënten tevredenheid
 7. Samenwerking met reguliere geneeskunde

Deze rubricering zal samen met de keuzewijzer (zie bijv. pagina 14 van MENSEN, 2004) die IOCOB ontwikkelt, duidelijkheid kunnen verschaffen inzake de kwaliteit van een bepaalde complementaire behandelwijze en behandelaar. Patiënten kunnen dan beter geïnformeerd een keuze maken.

De classificatie van IOCOB is in 2007 (op het congres Fusion) geintroduceerd. De classificatie kan dan ook op de site van Fusion gevonden worden. Inmiddels is de classificatie door veel organisaties overgenomen en wordt genoemd als vernieuwing op het gebied van complementaire behandelvormen.

‘ The most beautiful thing we can experience is the mysterious.

It is the source of all true art and science.’

Albert Einstein

Gerelateerde artikelen

Berichten

 1. phansen30 schreef:

  En wanneer krijgen we een indicator voor behandelaars?
  Of een therapie/iets werkt of niet hoort onafhankelijk te zijn van de toevallige behandelaar, los van placeboeffecten.

 2. M.Stiger schreef:

  Eerste opmerking Huisartsen zijn niet in staat om diagnose te stellen. Ze hebben een kunstje geleerd maar zelf logisch nadenken is verboden.
  Nomaal-waarden van bijv. bloed zijn zo ruim gekozen dat je er heel moeilijk buiten valt.
  Maar mijn logica zegt dat als de waarde uiterst links dan wel uiterst rechts van het spectrum zit we te maken hebben met een totaal ander type persoon.
  Met verschillende aanleg voor kwalen.
  Met bioresonantie is men wel in staat om de probleem gebieden bloot te leggen (dit heet geloof ik diagnose). Hoe je verder met het probleem omgaat, dat vertelt het apparaat er niet bij dat zal de therapeut zelf moeten invullen. Daar komt dus vakbekwaamheid bij kijken. Maar je wordt tenminste niet volgestopt met vergift. Hippocrates schreef al over het verband van verkeerde voeding en ziekte/kwalen. De kortste weg naar genezing is het pad van oorzaak en gevolg. Het lichaam is een logisch opgebouwde machine. Als voorbeeld iedere spiercel is een elektromotor en werkt op elektriciteit. Hier ligt ook de link naar de bioresonantie.
  Als laatste een opmerking over Albert Einstein:
  Waarom was hij een groot wetenschapper?
  Omdat hij oog had voor de samenhang der dingen.

 3. pum van den Berg schreef:

  Hebben we naast de atoombom nog iets anders te danken aan Einstein?

  Op welk gebied heeft hij de mens geholpen?

  Naast zijn mooie gedichten dan

 4. pum van den Berg schreef:

  Hebben we naast de atoombom nog iets anders te danken aan Einstein?

  Op welk gebied heeft hij de mens geholpen?

  Naast zijn mooie gedichten dan

 5. pum van den Berg schreef:

  Hebben we naast de atoombom nog iets anders te danken aan Einstein?

  Op welk gebied heeft hij de mens geholpen?

  Naast zijn mooie gedichten dan

 6. Marja van Duin schreef:

  Met verbazing lees ik dat bioresonantie door jullie vereniging als rood-oranje wordt ervaren, en ook “bepaalde vormen”van orthomoleculaire behandelingen blijkbaar niet hoger ingeschat worden dan oranje…
  Ik denk dat velen met mij zich afvragen op welke manier jullie tot deze bepaling zijn gekomen….
  Jammer, ik had graag mijzelf als lid van uw stichting gezien!

 7. IOCOB schreef:

  beste marja, wij beoordelen alles op basis van dit uitgebreide scorings systeem, waarbij veel aspecten meegewogen worden, gewoon op basis van harde gegevens. iedereen kan per onderwerp aangeven waarom de beoordeling onjuist zou zijn en op basis van welke feiten dan gemeend wordt…

 8. Carr24Iva schreef:

  Don’t you understand that it’s the best time to receive the loan, which would help you.

 9. R.Schoolland schreef:

  Drie jaar geleden werd bij mij de ziekte van Lyme geconstateerd. De neuroloog wilde een lumbaalpunctie doen en dan 6 weken antibiotica via een infuus toedienen, ik was het hier niet mee eens en ben behandeld door orthomoleculaire en bioresonantie en met succes. Ondanks alternatieve verzekering, kreeg ik alleen 40 euro voor consult vergoed, hoeveel geld was mijn verz. kwijt geweest voor het ziekenhuis? Het wordt tijd dat hier verandering in komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.