Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Extra > Tegengif > Vereniging tegen kwakzalverij slaat weer plank mis

Vereniging tegen kwakzalverij slaat weer plank mis

Share |
2006 is het jaar waarin de Vereniging tegen de kwakzalverij het voor velen te bont heeft gemaakt. De vereniging werd al herhaaldelijk op de vingers getikt door reguliere artsen en hoogleraren in het lijfblad van de artsen, Medisch Contact, omdat de vereniging zo ongenuanceerd is en alleen polariseert. De toekenning van de nominaties van de Kackadorisprijs aan instanties zoals het RIVM, TNO, IOCOB en ZonMw laat al zien hoe vreemd de strategie van de vereniging aan het worden is. Nu, in het septembernummer van het Nederlands Tijdschrift tegen de kwakzaleverij valt ze de voorzitter van IOCOB hard aan met leugens en insinuaties. Men speelt op de man en niet op de inhoud, een zwaktebod!

In een lang artikel beschrijft de voorzitter van de Vereniging tegen de kwakzalverij wat hij van de stichting IOCOB vindt. Daarbij richt hij zich vrijwel uitsluitend op de voorzitte, Prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink, en dist over hem allerlei leugens op. Bijvoorbeeld dat hij cursusleider en docent is bij de Nederlandse Artsen Acupuncturisten Vereniging en uit dien hoofde achter de elektroacupunctuur volgens Voll zou staan. Keppel Hesselink is helemaal geen docent bij de NAAV en hij pleit juist al jaren voor het verwijderen van Vollse acupunctuur uit de opleiding van de NAAV.

Als dr. Renckens even de moeite had genomen om  elektroacupunctuur volgens Voll op onze site in te toetsen, dan had hij gezien dat IOCOB de Vollse acupunctuur, die op zich helemaal geen acupunctuur is maar een complexe en bizarre vorm van homeopathie, sterk veroordeelt als totaal niet wetenschappellijk gefundeerd. De link hieronder demonstreert dat duidelijk en de Vollse elektroacupunctuur kreeg dan ook van IOCOB een rood stoplicht. Ook wat betreft de VEGA test is het totaal onjuist dat de voorzitter van IOCOB die, zoals Renckens stelt: "geen enkel bezwaar" vindt. Ook deze test is door IOCOB van een rood stoplicht voorzien. IOCOB noemt de VEGA test zelfs een VAGE test, duidelijker kan het niet.

Jammer is het dat de voorzitter van de Vereniging tegen de kwakzalverij zich verlaagt tot roddel en laster, en niet meer durft te argumenteren met feiten. Renckens leest niet en verdraait de feiten. Maar ja, hij gaf eerder ook aan dat hij als klinikus geen tijd heeft om wetenschappelijke artikelen te lezen. Hij heeft blijkbaar wel tijd genoeg voor het produceren van laster…

Berichten

 1. Jan-Peter Scheffer schreef:

  Besproken Vereniging lijkt meer op een reïncarnatie van de Inquisitie dan op de “wetenschappelijk objectieve” belangengroep (let op het woord belangen) die zij zichzelf acht. Een citaat uit: Wetenschap en waardevrijheid (1993), door Peter Reynaert (Red.): “Een wetenschappelijk objectieve hiërarchie van waarden, die ons met wetenschappelijke middelen uitsluitsel zou kunnen geven over wat we moeten doen, is onmogelijk.” De “wetenschappelijk objectieve” rationalisaties van de Vereniging tegen zijn in het licht van deze inzichten geheel niet te verenigen met het verkrijgen van ware kennis, oftewel wijsheid, daar deze nooit kan onstaan uit exclusief rationalisme, dit omdat zulk een eenzijdige benadering uiteraard verantwoordelijk geacht moet worden voor de creatie van willekeur en vooroordelen, welke, zoals bekend, kwalijke gevolgen hebben.

 2. mevr. Konings schreef:

  Vreemd, hoe deze vereniging in hun commentaar anderen verwijt misbruik te maken van ‘wetenschappelijke termen’.
  De suggestie dat de schrijver deze termen inhoudelijk wél begrijpt (itt de ‘alternatieve genezerij’) is dan wat genant.

  Quote 1:
  ” ‘Veld’ en ‘energie’ zijn natuurkundige begrippen, en natuurkundigen kunnen energie heel precies meten, bijvoorbeeld de warmtestraling van het menselijk lichaam, maar het Body Energy Field is op geen enkele manier aan te tonen.”

  http://books.google.nl/books?id=RkeRDMj1r2kC&pg=PA125&lpg=PA125&dq=Dr.+David+Cohen+SQUID+head's+magnetic+field&source=bl&ots=gksSYrbqzT&sig=76TIP0lgWxUCKXEvr0MwGtxxE3c&hl=nl&ei=ctbGTPPxJMmfOvKhgewB&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCcQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false

  quote 2:
  “Elektrische energie is de energie die vrijkomt als er elektrische lading van een plaats met hoge spanning naar een plaats met lage spanning stroomt, zoals in een elektromotor of lamp. Welnu, dit gebeurt niet in het lichaam. De energie in het lichaam is chemische energie, verkregen uit verbranding van glucose en dergelijke”

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Elektro-encefalografie

  quote 2:
  ” In de alternatieve genezerij wordt het lichaam vaak gedacht als een soort piano, en de organen zijn dan de snaren, die dan goed gestemd moeten zijn. Weliswaar is er geen enkele natuurkundige meting die kan bevestigen dat het lichaam een soort piano is, want de golven waar het om gaat zijn geen geluidsgolven of elektromagnetische golven (radiogolven, warmtestraling, licht, röntgenstraling)”

  http://www.audiologieboek.nl/niveau2/hfd5/5-2-1.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.