Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Complementaire behandelwijzen > Maatschappij > Overheidsinstelling ZonMw wint kwakzalversprijs

Overheidsinstelling ZonMw wint kwakzalversprijs

Share |
Laat de alternatieve dokters vooral in het donker en verlicht ze niet! De behandeling die bekend staat als 'mushroom treatment' (keep in the dark and feed with shit), schijnt ondersteund te worden door de Vereniging tegen de kwakzalverij. Deze vereniging heeft op basis van haar eigen beperkte inzicht besloten de overheidsinstelling ZonMw de kwakzalversprijs van het jaar te geven. ZonMw heeft namelijk op basis van een gewogen analyse door een commissie, die voorgezeten werd door Prof. dr. F. Sturmans, een bekende Nederlandse epidemioloog,  besloten een groep van 15 complementair werkende artsen te scholen in de methodologie van medisch onderzoek. De opleiding wordt verzorgd door het EMGO. De Vereniging tegen de kwakzalverij vindt dat dit zinloos is.

De Vereniging heeft deels gelijk, waar ze stelt dat:

Men zal bij ZonMw, dat een centrale rol speelt bij de beoordeling van medisch wetenschappelijk onderzoek, toch niet serieus denken dat men alternatief werkende artsen in 12 dagdelen grondig kan bijscholen in de methodologie van wetenschappelijk onderzoek? De opleiding tot wetenschappelijk onderzoeker duurt immers gemiddeld 3-4 jaar!

Wat de Vereniging niet weet en niet vermeldt is dat de 15 artsen niet alleen 12 dagdelen epidemiologie en onderzoeksmethodologie kregen, maar tevens een uitgebreide voorbereidende cursus moesten volgen over de medische epidemiologie, voordat het EMGO haar cursus gaf. Bovendien waren die 12 dagdelen alleen contacturen, en er waren tevens veel dagen studietijd die erbij kwamen. En tenslotte dat naast die 12 dagdelen, er een protocol uitgewerkt moet worden om te komen tot een wetenschappelijke evaluatie in Nederland van de waarde van bijvoorbeeld acupunctuur bij urine incontinentie of bij hartritme stoornissen. Toch behoorlijk zinvolle vragen.

Die groep van 15 artsen werkt momenteel aan dat soort protocollen, niet alleen op het gebied van de acupunctuur, maar ook op de gebieden van de natuurgeneeswijzen en de homeopathie. De commissie van ZonMw zal vervolgens, samen met externe experts, een selectie maken van dat protocol wat het meest zinvol is om verder te vervolgen.

De opleiding bestaat dus uit veel meer dan 12 dagdelen en de stichting IOCOB wil hierbij dan ook de Prijs van Verdienste op het gebied van de complementaire behandelvormen van 2006 toekennen aan ZonMw.

Het verdient lof dat ZonMw zich inspant om de complementaire behandelvormen in Nederland binnen een academisch netwerk in kaart te brengen en te toetsen op haar claims. Het is kortzichtig van de Vereniging tegen de kwakzalverji om per definitie steeds alles wat samenhangt met alternatieve geneeswijzen te veroordelen als kwakzalverij. De verenigng plaatst zich hiermee geheel buiten de maatschappelijke stroming van de tegenwoordige tijd en werkt organisaties als de WHO in haar strategie behoorlijk tegen.

Verder is de vereniging geheel inconsistent met haar beoordeling, want op haar website juicht ze elders:

Recent is bekend geworden dat een groep van 15 alternatief werkende artsen (5 homeopaten, 5 natuurartsen en 5 acupuncturisten) opgeleid wordt tot wetenschappelijk onderzoeker. Het doel van de opleiding is het ontwikkelen van adequate onderzoeksmethoden door het scholen van de onderzoekers en het rijp maken van bestaande onderzoeksvragen voor reguliere financiering. Deze opleiding wordt verzorgd door het EMGO, het onderzoeksinstituut van het VUmc te Amsterdam. Eén van de docenten is prof. dr. L.M. Bouter, directeur van dit EMGO instituut en de nieuwe rector magnificus van de Vrije Universiteit. Ze zijn dus in goede handen!

In de toespraak van de directeur van ZonMw werd ook gewezen op het merkwaardige inconsistente gedrag van de vereniging en Henk J. Smid stelde:

"Tenslotte nog een advies aan uw adres. Juist u, als Vereniging tegen Kwakzalverij, zou continu moeten pleiten voor wetenschappelijk onderzoek naar complementaire behandelwijzen. U vindt daarmee ZonMw aan uw zijde. Op basis van wetenschappelijke resultaten kunnen we onderbouwde uitspraken doen. Kortom, een aanmoedigingsprijs was, ons inziens, omdat ZonMw daadwerkelijk een stap in die richting heeft gezet hier beter op zijn plaats geweest"..

Misschien moet de vereniging tegen de kwakzalverij nog eens de uitspraak van David Bohm bestuderen:

 "Viele Menschen glauben, dass sie denken, während sie
lediglich ihre Vorurteile gerade neu sortieren."

Bron

ZonMW antwoord

Overheidsinstelling ZonMw wint kwakzalversprijs 

Alternatieve artsen krijgen steun van ZonMw 

Onderzoek op het gebied van complementaire behandelwijzen: plan van aanpak

 ZonMw verbaasd

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.