Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Hypnose > Hypnose en acupunctuur bij pijn tijdens bevallingen

Hypnose en acupunctuur bij pijn tijdens bevallingen

In een recente meta-analyse van de bekende Cochrane groep bleek dat er twee complementaire behandelingen zinvol zijn om de pijn te verlichten tijdens de baring: acupunctuur en hypnose.

Minder oxytocine, minder epidurale medicijnen

Gegevens van drie verschillende studies naar de effecten van acupunctuur bij ongeveer 500 vrouwen lieten zien, dat er een 30% vermindering optrad van de noodzaak om pijnstillende medicijnen in te nemen.Tevens was er minder oxytocine nodig, om de baring op gang te brengen. Ook kon er bespaard worden op de zogenaamde epidurale medicatie, medicijnen die via het ruggemergvocht ingebracht worden.

Vrouwen die zelfhypnose technieken hadden geleerd (meer dan 700 vrouwen) konden ook met minder pijnstillende medicatie en epidurale medicatie toe en waren significant meer tevreden met de wijze waarop de pijn behandeld werd, dan vrouwen in de controlegroep.[1] 

Referentie

[1] Smith CA, Collins CT, Cyna AM, Crowther CA. | Complementary and alternative therapies for pain management in labour. | Cochrane Database Syst Rev. | 2006 Oct 18;(4):CD003521.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.