Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Chinees preparaat tongxinluo bij angina pectoris

Chinees preparaat tongxinluo bij angina pectoris

In een recente metaanalyse van de beroemde Cochrane groep is het Chinese preparaat  tongxinluo geevalueerd en besproken. Op basis van een serie onderzoeken met in het totaal bijna 1500 patienten in 18 studies blijkt dat tongxinluo een aantal symptomen en tekens van angina pectoris significant vermindert.

Tongxinluo reduceert de frequentie van acute angina aanvallen (pijn op de borst) significant (P<0.00001), verbetert het ECG (RR 1.31, 95% CI 1.08 to 1.57, P=0.005) en de angina symptomen ( P=0.007). Het preparaat is bekeken als aanvulling op de reguliere therapie voor angina pectoris. Het is opvallend dat een meta-analyse van de strenge Cochrane groep gematigd positief is voor een plantaardig preparaat, omdat de strengheid meestal groter dan normaal is bij het beoordelen van complentaire behandelvormen.

De conclusie was: Tongxinluo in combination with routine angina therapy appears to reduce the risk of subsequent AMI, PTCA or CABG, angina attacks and severity, as well as improving symptoms and ischaemic changes on the electrocardiogram (ECG). 

Wel werd opgeroepen tot meer onderzoek naar dit preparaat. De inhoud van het preparaat is ietwat bizar, 8 verschillende planten en insecten vermalen tot poeder. Bijwerkingen zijn maagdarmstoornissen en huidbloedinkjes.

Beoordeling

Het lijt erop dat dit een veilig en werzaam preparaat is, meer lange termijn onderzoek naar de werking en veiligheid zou zinvol zijn, vandaar een groen-oranje stoplicht.

Bronnen en LInks

Tongxinluo (Tong xin luo or Tong-xin-luo) capsule for unstable angina pectoris.

Cochrane analyse

Tongxinluo

Berichten

  1. Nancy schreef:

    Is dit middel al verkrijgbaar? EN zo ja, waar en wat kost het?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.