Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Mechanisme acupunctuur bij Sudeckse dystrofie

Mechanisme acupunctuur bij Sudeckse dystrofie

Share |
Sudeckse dystrofie, posttraumatische dystrofie, reflex dystrofie, algodystrophy, reflex sympatische dystrofie of chronisch regionaal pijnsyndroom type I (CRPS1) zijn alle termen voor een nog steeds moeilijk te begrijpen pijnsyndroom, meestal van de hand en/of arm. Acupunctuur wordt vaak ingezet bij de behandeling van dit syndroom. In een studie uit 2006 blijkt dat acupunctuur vermoedelijk (gedeeltelijk) werkt via het bevorderen van de bloedstroom in het aangedane ledemaat.

Sudeck

De eerste beschrijving van Posttraumatische Dystrofie is al oud en stamt uit 1863, toen de bekende chirurg Dr. S.W. Mitchell in het tijdschrift Gunshot Wounds and Other Injuries of Nerves de brandende pijn beschreef die chronisch bleef na een trauma . Deze pijnen nam hij waar bij soldaten die gewond waren in de Amerikaanse burgeroorlog. 

Posttraumatische Dystrofie (PD) is een complicatie van het vegetatieve zenuwstelsel die na een letsel of een operatie aan een ledemaat, meestal de arm maar soms ook het been, ontstaat. De ernst van PD is onafhankelijk van de ernst van het letsel. Een klein letsel, bijvoorbeeld een kneuzing van de hand, kan leiden tot ernstige vormen van PD. Een zwaar letsel, zoals een gecompliceerde enkelbreuk, kan in lichte mate PD of zelfs geen tot gevolg hebben. Als incidentie na fracturen wordt aangegeven dat PD ontstaat na 1-2% van alle mogelijke fracturen, 2-5% na een perifeer zenuwletsel en 7% na een polsfractuur. In andere studies die zich gericht hebben op polsfracturen kan dit percentage zelfs oplopen tot 20%  

PD is een van de belangrijkste oorzaken van functieverlies en invaliditeit na ongevallen of operaties aan een arm of been. Alle weefsels en alle functies van een arm of been kunnen door PD worden aangetast. Er kan ernstige invaliditeit en moeilijk te behandelen pijn optreden. De patiënt kan verder in een maatschappelijk en sociaal isolement terecht komen en tekenen van depressie gaan ontwikkelen.

Acupunctuur behandeling

Door vroeg een goede behandeling in te zetten, waarbij de neuroacupunctuur en de electroacupunctuur worden ingezet, probeert men de pijn te bestrijden, verergering te voorkomen en de genezing te versnellen. In het begin van de behandeling zal men nooit in het aangedane lichaamsdeel prikken, maar daar ver vadaan blijven. Neuroacupunctuur of ooracupunctuur zijn daarvoor goede behandelingsstrategieen. Helaas is door de complexiteit van deze aandoening geen goed onderzoek opgezet om de effectiviteit van acupunctuur voor deze indicatie te bepalen.

Nieuwe studie

In een studie uit 2002 blijkt nu dat acupunctuur de bloeddoorstroming met meer dan 30% significant kon doen toenemen.[1] Vermoedelijk heeft acupunctuur bij dit pijnsyndroom ook nog een ander mechanisme, namelijk via de centrale pijndemping.

Referentie

[1] Bär A, Li Y, Eichlisberger R, Angst F, Aeschlimann A. | Acupuncture improves peripheral perfusion in patients with reflex sympathetic dystrophy. | J Clin Rheumatol. | 2002 Feb;8(1):6-12.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.