Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > De Telegraaf: acupunctuur werkt!!!

De Telegraaf: acupunctuur werkt!!!

Share |
In de Telegraaf van 22 oktober staat een groot stuk over acupunctuur, geschreven door de huisarts en acupuncturist Rob Bekkering. Hij vermeldt hier de bijzondere bevindingen in China, waarbij acupunctuur ingezet wordt tijdens de operatie. De realiteit ligt wat genuanceerder. Nu denken mensen na het lezen van dat stuk dat acupunctuur een soort tovermiddel is, en dat je er enorm veel van kan verwachten bij operaties. Er moeten echter ook andere pijnstillende en rustgevende stoffen bij gegeven worden, en in het westen zal geen enkele anesthesist alleen acupunctuur geven tijdens een operatie. Jammer dat nu de link gelegd wordt dat acupunctuur werkt op basis van enkele uitzonderlijke waarnemingen tijdens operaties. Dat acupunctuur werkt is namelijk veel duidelijker te maken op basis van veel en harde wetenschap, die elders op onze website besproken wordt.

Nu zullen leden van de vereniging tegen de kwakzalverij gaan smullen: een ongenuanceerde generalisatie dat Acupunctuur Werkt op basis van wat anecdotes tijdens operaties. Het is natuurlijk zo dat die anecdotes niets bewijzen, ook niet dat acupunctuur werkt (en dan ook nog werkt waarbij?). Daarvoor moeten we andere studies overleggen, en daar verwijst Bekkering ook naar.

Acupunctuur is eeuwenoud en gelukkig is sinds de laatste decennia veel neurobiologisch, farmacologisch, dierexperimenteel en mens-gebonden onderzoek gedaan om de uitspraak ‘Acupunctuur werkt’ te ondersteunen. Daarvoor hebben we niet alleen spectaculaire operatieeffecten nodig, die door sommigen ook nog betwijfeld worden.

Gelukkig staan er in dat Telegraaf artikel ook leuke en boeiende andere feiten, maar IOCOB wijst erop dat men niet kan stellen dat Acupunctuur Werkt op basis van operatieverhalen. Wel is het goed te bedenken dat president Nixon zulke operaties in de 70er jaren van de vorige eeuw in China zag en dat dat de aanzet was voor hernieuwde belangstelling in het westen voor de acupunctuur. Soms heb je spectaculaire nieuwsberichten nodig om aandacht te krijgen…. Maar de acupunctuur anno 2006 heeft dat soort berichten ons inziens niet meer nodig! Toch dank aan de huisarts Bekkering dat hij in ieder geval weer eens een positief geluid laat horen in alle scepsis rond de ‘alternatieve geneeskunde’.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.