Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Mudra

Een mudra (zegel of gebaar), is een houding van het lichaam waarvan verondersteld wordt dat er een positieve invloed vanuit gaat op het lichaam, de emoties en de geest. Mudra’s zijn vooral bekend van de handen en vingers in behaalde posities tijdens vormen van meditatie.

De meest bekende mudra’s zijn de handposities die ingenomen worden ztittend in de kleermakerszit, terwijl de handen op de knieën rusten, en waarbij de toppen van de duimen en wijsvingers elkaar raken.

Mudra’s zijn in het Oosten al duizenden jaren bekend, vooral als onderdeel van het Boeddhisme en Hindoeisme. Boeddha-beeldjes laten vaak de Boeddha zien met de handen in een bepaalde mudra. Mudra’s worden in India nog steeds gebruikt als onderdeel van meditatie, en om een betere gezondheid te bereiken.

De positie wordt aangenomen met beide handen, en de meditatie met een mudra dient minstens 15 minuten te duren.

Voorbeelden

De basis meditatie mudra is simpel het aanraken van de duim met de wijsvinger, zonder druk uit te oefenen. Volgens de ayurvedische leer helpt deze mudra bij concentratie, toenemen van de ‘brainpower’, geheugen, slapeloosheid en nerveuze spanningen.

De mudra van de lucht, vayumudra, bestaat uit de wijsvinger die tegen de basis van de duim gehouden wordt, tegen de venusheuvel, met de duim er tegen aan. Deze mudra zou goed zijn voor reumatische aandoeningen, de ziekte van Parkinson, en circulatiestoornissen.

De prithvi mudra is een mudra waarbij de ringvinger tegen de duim gehouden wordt, deze mudra versterkt body en mind en versterkt de algehele energie.

Mudra vormen

meditatie mudramet duim en wijsvinger, JMKH  Vayumudra, JMKH
 prithvi mudra, JMKH  satanama hand variant positie, JMKH

 

De SaTaNaMa mudra

Mudra’s kunnen samen met klanken en ademoefeningen vanuit de pranayama traditie ingezet worden als meditatie om in de verstilling te komen. De SaTaNaMa mudra bestaat uit een gezongen klank, op een verlengde uitademing, samen met een afwisselen van het contact tussen de duim en de afzonderlijke vingers.Op de laatste foto in de tabel onder rechts is een variant van de satanama mudra te zien.satanama mudra variant, de hand in de kraanvogelbekpositie (Chinees)  of lotusbloempositie, JMKH

 

 

 

Klank

Betekenis

Contact

Naam

Effect

SA

geboorte

duim

Gyana

kennis

TA

leven

duim

Shuni

wijsheid

NA

dood

duim

Surya

vitaliteit

MA

wedergeboorte

duim

Bhudi

communicatie

Bronnen

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.