Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Gaatje in het hart bij migraine?

Gaatje in het hart bij migraine?

Het sluiten van een gaatje tussen de boezems van het hart zou een enorme verlichting voor veel hoofdpijnpatiënten betekenen. Dit stelt de cardioloog-in-opleiding M. Post in een onderzoek waarop hij 8 februari 2006 aan de Universiteit Utrecht promoveerde.

Ongeveer twee derde van de migrainepatiënten die Post opereerde, blijkt een shunt te hebben, een verbinding tussen de linker- en rechterboezem in het hart. Het gaatje zorgt ervoor dat de linker- en rechterbloedcirculatie met elkaar in verbinding staan. Deze hartafwijking komt gemiddeld bij een op de vijf mensen voor. Wordt het gaatje gesloten, dan verdwijnt bij zes van de tien patiënten de migraine.

Dit klinkt allemaal mooi, maar het onderzoek was niet prospectief opgezet. Er werd aan patienten achteraf, na de operatie, gevraagd of ze vroeger last hadden van migraine, en hoe veel last ze hadden na de open hart operatie. Dan zeggen de gevonden resultaten niet zo heel veel.

Dus, migraine is geen gaatje in het hoofd, maar vermoedelijk ook niet een gaatje in het hart. Om dat uit te zoeken moet ander onderzoek gedaan worden.

Persbericht 6 februari 2006. Bron

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.