Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Ziekten > AIDS en HIV > Cannabis bij AIDS

Cannabis bij AIDS

Cannabis, aquarel MPHKHvBCannabis is een plant die al duizenden jaren in India opgevat wordt als een medicinale en heilige plant. Modern onderzoek ondersteunt het gebruik van Cannabis bij de behandeling van chronische pijn en spasmen, vooral ten gevolge van MS. Ook paliatief heeft Cannabis een rol bij kanker patienten en terminale AIDS patienten. Voorts helpt Cannabis bij sommige patienten tegen het gewichtsverlies. En natuurlijk werkt Cannabis soms goed als pijnstiller.

Cannabis thee bij MS, chronische pijn en spasmen. Cannabis door M.P.H.Keppel Hesselink van Blommestein

Cannabis of Marihuana kan een zinvol middel zijn om pijn, spasmen en andere klachten bij MS en chronische pijn te verlichten. In 2004 is een groot onderzoek gepubliceerd in The Lancet waaruit blijkt hoe zinvol het gebruik van Cannabis voor patiënten kan zijn. [1]

AIDS 

Bij AIDS waisting kan Cannabis een rol spelen. Tevens bij de bestrijding van pijn en palliatief. Gezien de veiligheid en het bijwerkingen profiel een oranje-groen stoplicht.

Hoe gebruiken? 

Marihuana thee wordt echter vaak verkeerd gebruikt, zodat de therapeutische werking te gering is. Er zijn 5 tips die de patiënten in acht genomen moeten worden; tips die men normaal moeilijk vinden kan.

De Vijf Tips

1. De thee moet gezet worden met kokend water, de theepot moet goed geïsoleerd zijn; na een minuut trekken moet er een theelepel volle melk bij de thee gedaan worden of een kwart theelepeltje oomboter. Goed roeren! De volle melk of de roomboter is van belang om de actieve pijn- en de spasmeremmende stoffen in de thee door het lichaam op te laten nemen. Volg je deze tip niet op, dan is de opname van de actieve stoffen in het bloed veel minder en het effect is bijna niet merkbaar of zelfs afwezig. Laat de thee vervolgens ca 10 minuten trekken, liefst op een theelichtje. Nog beter is de thee op een pitje te latten trekken, net zoals soep.

2. Iedere patiënt moet zoeken naar de optimale dosis. Die kan nogal verschillend zijn. Om de optimale dosis te bepalen is het belangrijk om eerst een volle pot te zetten met een thee-ei waarin marihuanabladeren of en pluimpje marihuana. Dan drink je allereerst op een rustige avond een kop thee. Als er na ca 30 minuten nog geen enkel effect is, dan drink je een tweede kop en dito na een half uur nog een kop. Net zolang tot je lekker ontspannen wordt en een lichte vreemde sensatie van warmte of tintelingen in het lichaam opmerkt. Als je in die staat bijvoorbeeld naar muziek luistert, komt die muziek intenser dan normaal over. Dit zijn tekenen dat men genoeg marihuana thee gedronken heeft. Deze lichamelijke effecten horen bij de high van marihuana. De pijnstillende en spasme remmende effecten zijn meestal al aanwezig voordat de marihuana-high ontstaat. Je moet de thee dus steeds sterker maken en meer ervan drinken, totdat je deze lichte effecten opmerkt. Dan is de juiste dosering bereikt. Drink je dan nog meer, dan ontstaat de marihuana-high in zijn volle vorm.

3. Schrik nooit als er vreemde effecten optreden, er is nog nooit iemand overleden door een marihuana overdosis; ontspan in wat je voelt en laat het zijn zoals het komt. Zelfs als het vreemd en onbekend is. De effecten nemen altijd na een tijdje weer af! Ook gevoelens van misselijkheid kunnen ontstaan.

4. De medicinale marihuana of de marihuana die bij de coffeeshop gehaald kan worden, zijn redelijk tot zeer sterk en er is slechts weinig nodig in het thee-ei. De marihuana bladeren die als wietthee in smartshops in Amsterdam verkocht worden, zijn minder sterk, en men kan dat in grotere hoeveelheden gebruiken.

5. Voor een goed pijnstillend en spasme verminderend effect moet men ten minste drie koppen thee per dag drinken; soms adviseert men om voor het slapen gaan nog een extra kop te drinken, zodat de nachtelijke spasmen ook minder worden.

Pleidooi voor decriminaliseren van Cannabis.

Wij zijn in Nederland al ver, het is toch goed te horen dat men in de VS ook langzaam onze kant op komt:

In de VS zijn er artsen die voor ADHD i.p.v. ritaline liever Cannabis voorschrijven!:


 

Ook een hoogleraar farmacologie steunt het decriminaliseren van marihuana, van Cannabis:


 

Hij nam alle vooroordelen over Cannabis weg met zijn boek over Marihuana Mythes en Feiten.  Ook Barack Obama steunt het decriminaliseren van Cannabis.


  

Referentie

[1] Grinspoon L, Bakalar JB, Doblin R. | Marijuana, the AIDS wasting syndrome, and the U.S. government. | N Engl J Med. | 1995 Sep 7;333(10):670-1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.