Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Vertrouwen in alternatieve artsen

Vertrouwen in alternatieve artsen

Share |
Onze minister laat zich regelmatig negatief uit over alternatieve geneeskunde en complementaire behandelvormen. Natuurlijk heeft die negatieve houding een invloed op iedereen. En als er dan nog een casus zoals die van Sylvia Millecam gebruikt wordt, om aan te geven hoe rampzalig alles is, wordt het wel moeilijk. Gelukkig zijn er nog Nederlanders met vertrouwen in artsen, die complementair werken. Maar Nederland is sinds de laatste jaren wel een uitzonderingspositie gaan innemen ten opzichte van de rest van de wereld. Terwijl de WHO oproept tot integratie, topziekenhuizen in de USA complementaire behandelvormen erkennen als een bron van inspiratie, is Nederland zich langzaam in de armen van de Vereniging tegen Kwakzalverij aan het storten... Bijzonder blijft dan dat er toch nog vertrouwen heerst, aldus een NIVEL onderzoek uit 2001. IOCOB hoopt dat het de komende jaren nog beter gaat worden met dat vertrouwen in, en met het onderzoek naar complementaire behandelvormen. En dat de Stichting daar een opbouwende rol bij mag spelen.

Nederlanders waarderen hun vertrouwen in de huidige gezondheidszorg met een ruime voldoende: een zeven. Slechts 7,3% geeft een vijf of lager. Maar de toekomst zien mensen minder rooskleurig tegemoet: bijna 5 keer zoveel mensen (36%) geven hiervoor een onvoldoende. Gemiddeld krijgt het vertrouwen in de toekomst van de gezondheidszorg een krappe voldoende (5,9).

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het meeste vertrouwen hebben mensen in huisarts en specialist: meer dan 90% van de ondervraagden heeft daar veel vertrouwen in. Tandarts, apotheker, verpleegkundige en de fysiotherapeut genieten het vertrouwen van 80 à 90% van de mensen.

Alternatieve genezer
De alternatieve geneeskunde daarentegen kampt met een slecht imago. Maar een kleine groep mensen (9,2%) heeft vertrouwen in alternatieve genezers zonder artsendiploma. Alternatieve genezers die ook arts zijn genieten weliswaar vaker vertrouwen (46%), maar dat percentage ligt nog steeds opvallend veel lager dan voor de reguliere geneeskunde.

Instellingen krijgen minder vertrouwen dan de afzonderlijke beroepsgroepen. Of het nu gaat om ziekenhuizen, thuiszorg, verpleeghuizen of geestelijke gezondheidszorg (GGZ), al deze instellingen genieten minder vertrouwen dan de individuele zorgverleners die er werken. In de GGZ hebben mensen het minste vertrouwen, hoewel diegenen die het afgelopen jaar onder behandeling waren wat positiever oordeelden.

Blind vertrouwen
Gemiddeld verwacht ongeveer tweederde van de mensen goed te worden voorgelicht door de zorgverlener. Veel minder vertrouwen stelt men in het feit dat artsen goed samenwerken (gemiddeld 25%). Verder vertrouwt de helft van de respondenten erop dat het goed gesteld is met het vakbekwaam handelen van artsen. Vier op de tien mensen vertrouwt erop dat artsen alles kunnen en alles weten. Zo geformuleerd heeft dus 40% van de consumenten een bijna blind vertrouwen in artsen.

 

Persbericht 2001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.