Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Vermeulen: Aanval zonder inhoudelijke argumenten

Vermeulen: Aanval zonder inhoudelijke argumenten

Share |
Prof. dr Vermeulen, neuroloog, is het niet eens met onze interpretatie van enkele studies en meent te begrijpen waarom Renckens niet de literatuur leest die wij citeren. De toonzetting van deze brief is voldoende om te zien hoe dr. Vermeulen denkt.

Prof. Dr. R. Vermeulen schreef onder de titel ‘Complementaire behandelwijzen (5)’ in Medisch Contact nr. 49, op 3 december 2004, pagina: 1936 dat we in eerdere brieven adviseerden dat dr. Renckens Neuroscience Letters en Neuroreport of Brainresearch moest lezen (MC 18/2004: 708). Hij wist verder dat wij uitgenodigd zijn door studenten geneeskunde van de UvA om over acupunctuur te spreken. Hij wilde graag met de studenten de artikelen willen bespreken die wij ook in ons onderwijs gebruiken, zodat hij zijn conclusies kan vergelijken met de onze.

Hij meende verder dat het WHO-rapport van 2004 fout geïnterpreteerd hadden, omdat de WHO had gesteld zou hebben dat er veel empirisch en wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van complementaire geneeskunde (MC 36/2004:1384) is. Dat kon hij niet geloven, omdat dat van de zogenaamde reguliere geneeskunde ook niet gezegd kan worden.

Ook het artikel in Rheumatology, waaruit zou blijken dat patiënten met een tenniselleboog allereerst naar een acupuncturist moeten worden verwezen (MC 37/2004: 1424) hadden we fout gelezen.

De BMJ publicatie over migraine tenslotte was ook niet optimaal. Die publicatie kon prof. Vermeulen zelf in zijn onderwijs goed inzetten, omdat er veel fouten in de studieobject zijn gemaakt; leuk voor studenten om op te sporen, zo meende hij.

Omdat wij dus veel rapporten en artikelen zelf fout weergegeven hadden, sloot hij af met de opmerking: ‘Begrijpt Keppel Hesselink nu waarom Renckens die stukken niet leest?’. Gelukkig hoorden we van een collega van Renckens, dat dr Renckens sowieso weinig of geen literatuur leest, omdat hij daar de tijd niet voor heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.