Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Van der Smagt: Alternatieve artsen horen niet in de KNMG

Van der Smagt: Alternatieve artsen horen niet in de KNMG

Share |
De oud huisarts C.P. van der Smagt, bestuurslid van de vereniging tegen kwakzalverij, vindt dat zolang nut van complementaire zorg niet vaststaat, de verenigingen van alternatieve artsen niet thuis horen in de KNMG, hoe goed hun kwaliteitsbeleid overigens ook moge zijn.

De oud huisarts v.d. Smagt schreef onder de titel ‘Complementaire geneeskunde’ in Medisch Contact ;Nr. 28/29 – 9 juli 2004, pagina: 1147, dat de visie van het KNMG-bestuur om alternatieve artsen als federatiepartner toe te laten, mits ze voldoen aan kwaliteitseisen, veel artsen heeft doen schrikken.

Als die visie doorgezet zou worden meende dr v.d. Smagt dat (citaat): ‘Het zou het respect en het grote gezag dat de KNMG nog altijd heeft in de Nederlandse samenleving ernstig ondermijnen en daardoor ook schade toebrengen aan de gezondheidszorg.’

Dr v.d. Smagt wees erop dat alleen de natuurwetenschappelijk gefundeerde geneeskunde in staat is serieuze gezondheidsproblemen op te lossen. Hij meende dat ook complementaire effecten moeten worden aangetoond. En dat dat tot nu toe niet is gebeurd. Dat de enige aanwijzing van werkzaamheid ligt in de grote vraag van het publiek naar complementaire behandelingen.

Hij meende dat: zelfs als we ervan zouden uitgaan dat complementaire geneeswijzen inderdaad een positief effect op de gezondheid kunnen hebben, dan blijft het de vraag of dit opweegt tegen de nadelen, zoals directe gezondheidsschade door bijwerkingen en verkeerde diagnoses, het medicaliserend effect, het wekken van valse hoop, en niet te vergeten de financiële offers die individu en gemeenschap moeten brengen.

Vandaar dat hij zijn betoog afsloot met de opmerking dat zolang het nut van complementaire zorg niet vaststaat, alternatieve artsen niet thuis horen in de KNMG.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.