Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Renckens: Geen kwakzalverij laten verzekeren

Renckens: Geen kwakzalverij laten verzekeren

Share |
De heer Dr. C.M.N. Renckens, voorzitter van de vereniging tegen kwakzalverij, vindt dat zorgverzekeraars alle kwakzalverij (inclusief acupunctuur, antroposofie, manuele therapie, natuurgeneeswijze etcetera) niet meer zouden moeten verzekeren.

Dr. Renckens schreef onder de titel ‘Alternatieve hulp’ in Medisch Contact nr. 13, op 26 maart 2004, op pagina 488 dat hij met instemming gelezen had wat minister Hoogervorst en CBG-voorzitter Lekkerkerker inzake de natuurgeneeskunde en de homeopathie meenden.

Antroposofische en homeopathische middelen werden in 1993 uit het basispakket geschrapt. En sindsdien wordt de alternatieve hulp alleen nog geheel of gedeeltelijk verzekerd via de aanvullende verzekeringen van de ziekenfondsen, waarbij in de iets uitgebreidere pakketten vergoeding van alternatieve geneeswijzen opgenomen is.

Dr. Renckens meende in deze ingezonden brief dat zorgverzekeraars alle kwakzalverij (dus ook acupunctuur, antroposofie, manuele therapie, natuurgeneeswijze etcetera) niet meer zouden moeten verzekeren. Hij schreef: ‘Dwing mensen die dat niet willen, niet zich mee te verzekeren voor een behandeling die zij absoluut niet ambiëren.’

Jammer dat de voorzitter van de vereniging tegen de kwakzalverij niet in de gaten heeft dat de belangstelling van de consument voor complementaire behandelvormen een groeiend maatschappelijk femomeen is. Dat het beter is om mensen te ondersteunen die door middel van bijvoorbeeld acupunctuur minder kosten voor de gezondheidszorg maken, omdat acupunctuur kosteneffectief is, bijvoorbeeld bij de behandeling van chronische lage rugpijn en migraine.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.