Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Regulier

Regulier

Share |

De 'alternatieve geneeskunde' wordt vaak onder vuur genomen. Zo zijn er mensen die menen dat veel complementaire behandelvormen niet veilig zijn. Ook de minster Hoogevorst stelde daar vragen over. Gelukkig bleek uit onderzoek van de inspectie voor volksgezondheid dat die veiligheid eigenlijk geen thema is. Ook de raad voor volksgezondheid en zorg ondersteunde deze visie in een recent rapport.

Om deze discussie ook een complementair perspectief te bieden enkele details over reguliere geneeskunde:

in 2000 waren er in Nederland 2823 NSAID (pijnstiller)-gerelateerde ziekenhuisopnames, waarbij 165 patiënten overleden. (GeBu 2005;39:59)

Boeiende Feiten over Reguliere Geneeskunde

In Nederland worden per jaar 12000 patiënten opgenomen als gevolg van bijwerkingen, in 6% van die gevallen overlijd de patiënt. (Rapport Staat van de gezondheid 2004 van de Inspectie voor de volksgezondheid)

In 2000 had 25% van de wereldbevolking te hoge bloeddruk, in 2025 zullen dat er 33% zijn, aldus epidemiologen in de Lancet.

In 2004 een maximale omzet van geneesmiddelen in de wereld: 423 miljard Euro!!! (IMS 20 april 2005) In de USA gaat per jaar 170 miljoen dollar verloren door verkeerd voorschrijven van geneesmiddelen.

Gebrekkige communicatie tussen zorgverleners is de oorzaak van veel medische fouten. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van NICTIZ (Nationaal ICT-Instituut in de Zorg) en NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie). De consequenties van deze overdrachtsfouten kunnen voor de patiënt zeer ernstig zijn: (blijvende) lichamelijke gevolgen, emotionele gevolgen en zelfs arbeidsongeschiktheid. Naar schatting zijn 50.000 mensen in de WAO terechtgekomen door medische overdrachtsfouten.

Geen vertrouwen in astmatherapie. Twee op de vijf patiënten heeft geen enkel vertrouwen in de medische behandeling. Zij vinden dat de geneesmiddelen die zij krijgen niet werken. Dat blijkt uit een in Londen gepresenteerde verzameling van onderzoeken die de afgelopen zes jaar onder 60.000 patiënten in Europa zijn verricht. Bron: Algemeen Dagblad, 28 april 2004.

Zinloze polarisatie

Uit eindelijk is het zinloos om de zwaktes van de reguliere geneeskunde te gebruiken om de complementaire behandelvormen te verdedigen. Maar het is wel belangrijk om het kader te kennen, waarbiinnen negatieve opmerkingen over complementaire behandelvormen ontstaan. We moeten namelijk ervoor zorgen dat er niet met twee maten gemeten gaat worden. En het uitvergroten van de zogenaamde onveiligheid van de complementaire behandelvormen is niet conform de realiteit.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.