Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > IOCOB > Reden van de oprichting van Stichting IOCOB

Reden van de oprichting van Stichting IOCOB

IOCOB: Stichting voor Innovatief Onderzoek en onderwijs van Complementaire Behandelvormen

Steeds meer mensen maken gebruik van de complementaire gezondheidszorg. Het wordt daarom steeds belangrijker, om waarde van de complementaire behandelingen wetenschappelijk te onderzoeken.

Helaas zijn er in Nederland geen overheidsgelden beschikbaar voor het opzetten en uitvoeren van onderzoek op dit gebied. De komende jaren is dat ook niet te verwachten. Ook andere bronnen van financiering zijn nagenoeg niet aanwezig. En er is binnen de academische opleidingen vrijwel geen aandacht voor onderwijs op het gebied van complementaire behandelwijzen.

De complementiare therapieën zijn in Nederland namelijk na de Sylvia Millecam affaire in een verdomhoekje gekomen, terwijl ieder logisch denkend mens begrijpt dat er legio nare voorbeelden gevonden kunnen worden binnen ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere reguliere zorginstellingen. En dat het uitlichten van een casus nooit helpt. Dit is echter wel gedaan met de problemen rond Sylvia. Het gevolg was een soort algemene verkettering van complementaire behandelwijzen. De minister van Volksgezondheid verwijst daar nog steeds naar. Vooral de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft de casus gebruikt om haar punt weer eens te verduidelijken.

Ook de discussies die rond complementaire behandelwijzen gevoerd worden in de vakbladen, hebben in Nederland al decennia lang dezelfde structuur. Voorstanders en tegenstanders wisselen argumenten uit, maar men komt niet nader tot elkaar. Vooral een blad als Medisch Contact, het officiële orgaan van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Geneeskunde, neemt graag brieven van voor- en tegenstanders op. In de sectie nieuws vindt u voorbeelden van deze discussie die IOCOB aanging. De echte dialoog blijft in Nederland echter uit. Het lijkt wel of dit een maatschappelijk fenomeen is.

IOCOB brengt verandering

Deze polarisatie is niet constructief. Stichting IOCOB wil hierin verandering brengen. Er moet net zoals in het buitenland van elkaar geleerd worden en naar elkaar geluisterd worden. Het is mooi om te zien hoe in een topziekenhuis in New York regulier en complementair samen proberen het beste voor de patient met kanker te ontwikkelen. Die sfeer hopen we ook in Nederland te brengen en te dragen.  

Tevens is de Stichting IOCOB het grootste en meest veelzijdige voor de consument en professional, en zoeken we financiering voor innovatief onderzoek op het gebied van de complementaire behandelvormen. Steunt u ons daarin?

Stichting IOCOB,  Giro 1780 te Bosch en Duin (3735 MV)

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.