Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Meest gebruikte behandelwijzen > Acupunctuur > Pols- en enkelacupunctuur

Pols- en enkelacupunctuur

Share |

Pols- en enkelacupunctuur (wrist and ankle acupuncture, WAA), is een onbekende vorm van acupunctuur, die goed ingezet kan worden bij chronische pijnklachten. 

De pols- en enkelacupunctuur (PEA) gebruikt op de pols en op de enkel zes acupunctuur punten, die op een heel speciale wijze aangeprikt worden, namelijk erg oppervlakkig en de naald wordt dan onder de huid doorgeschoven. Het is een zinvolle methode bij o.a. de behandeling van chronische pijnsyndromen.

De methode is in Nederland erg onbekend, in het Instituut voor Neuroacupunctuur wordt deze methode ingezet bij de behandeling van complexe pijnklachten. IOCOB geeft voor acupuncturisten nascholing op dit gebied.

Origine

Prof. zhen-Xiang Zhang, grondlegger van de WAA, pols en enkelacupunctuurPols en enkelacupunctuur is aan het eind van de vorige eeuw ontwikkeld door Dr. Xinshu Zhang in het ziekenhuis van Shanghai. Hij noemde het Wrist Ankle Acupuncture (WAA).

In China is de PEA een afzonderlijke tak geworden aan de eeuwenoude boom van de Chinese acupunctuur en aspecten worden beschreven in diverse leerboeken. Terwijl de PEA in China bekend geworden is, is deze tak van acupunctuur vrijwel onbekend in het westen. Een van de beste indicaties waar PEA voor ontwikkeld is is de behandeling van chronische pijn.

Theorie van PEA

De theorie van PEA sluit aan bij de basis van de tradtionele Chinese acupunctuur van meridianen en acupunctuurpunten. Echter in tegenstelling tot de oude teksten is bij PEA het deqi gevoel niet noodzakelijk, integendeel ongewenst volgens de grondleggers. Er wordt gesteld dat elke sensatie van doofheid, zwaarte of pijn de effectiviteit van de PEA vermindert. Echter in de ervaring van de behandelaars van het Instituut voor Neuroacupunctuur in Soest voelen veel patienten toch wel een gevoel van zwaarte in de arm na een behandeling. In tegensetelling met de Chinese acupunctuur worden de naalden heel opervlakkig, parallel aan de huid ingebracht. Terwijl bij de Chinese acupunctuur men ervan uit gaat dat met oppervlakkig prikken ziektes van het zogenaamde Wei systeem kan behandelen en met diep prikken de ziektes van het Ying systeem, kan men met de oppervlakkige naalden van de PEA beide ziektesoorten behandelen, aldus de theorie van de PEA.De polspositie 5, JMKH

Terwijl in de traditionele Chinese acupunctuur het belangrijk is waar percies geprikt wordt, kan men bij de PEA iets afwijken van de insteekplaats, als men maar in de goede longitudinale lijnen de naalden inbrengt; zes verschillende lijnen op de pols en zes verschillende lijnen op de enkel.

Elke insteekplaats correleert met een zone op het lichaam, en via de lokalisatie van de symptomen kiest men de plaats waar de naald wordt gezet. Er is een insteek positie die ook ingezet kan worden voor allerlei psychische klachten, de zogenaamde lokalisatie 1 aan de pols. Ook slapeloosheid en angsten zijn daarmee te behandelen.

Combinatie technieken

PEA is een mooie methode om in te zetten, geisoleerd of in combinatie met andere technieken. De meest voor de hand liggende techniek is het toedienen van stroom op de naalden. Een andere techniek is het zetten van naalden in serie, achter elkaar aan, om de effecten te versterken. Ook kunnen de naalden in situ gehouden worden voor ongeveer een dag, net zoals ooracupunctuurnaalden, soort verblijfsnaalden dus. De naalden kunnen dan na het inbrengen afgeplakt worden met tape. Zo kan het therapeutische effect versterkt worden.

Specificiteit

De selectie van de punten is belangrijk. Bij frontale hoofdpijn is het bijvoorbeeld duidelijk dat een polsnaald op de zogenaamde positie 4 minder effectief is als een naald op positie 1. Meestral is bij de selectie van de juiste punten een snel effect op de klachten merkbaar.

Voordelen van de PEA

Er zijn een aantal voordelen van de PEA in vergelijking met de klassieke acupunctuur:

  • De techniek is relatief makkelijk en er hoeven maar 12 verschillende posities gememoreerd worden.
  • De plaatsen van inbrengen zijn op pols en enkel, en de patient hoeft zich dus niet te ontkleden.
  • De methode is veilig en er kunnen geen vitale structuren geraakt worden.
  • De behandeling geeft vaak direct effecten en vele symptomen reageren snel.
  • De patient kan bewegen terwijl de naalden op de plaats zitten.
  • Er zijn vele indicaties voor het inzetten van PEA naast chronische pijn.

Beoordeling

Acupunctuur is veilig en effectief voor een groot aantal aandoeningen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de specifieke werkzaamheid van bijzondere onderdelen van de acupunctuur, zoals de pols en enkel acupunctuur. De indruk bestaat dat de effectiviteit tenminste vergelijkbaar is met de effectiviteit van de klassieke Chinese acupunctuur. Er is vooral veel Chinees onderzoek gedaan met deze methode, zonder gebruik te maken van gerandomiseerde studieopzet.

Literatuur

  • He Hon Lao / Acupuncture-Adjunctive Techniques Wrist-Ankle Acupuncture: Methods & Applications 2nd Ed
  • Wrist-Ankle Acupuncture: Methods & Applications ZHAO Qinghui, LING Changquan & ZHANG Xinshu. Shanghai University of TCM Shanghai 2002 1st Edition

Abstracts

Study 1

THE TREATMENT OF CHRONIC SHOULDER PAIN WITH WRIST-ANKLE ACUPUNCTURE
Author
s: Claudio L. Lafortuna and Elisa Rossi
Wrist-ankle acupuncture (WAA) is considered a useful technique in the treatment of several painful conditions, but its real effectiveness has rarely been quantified. In order to evaluate the effects of WAA on localised pain, 25 consecutive patients (17 male, 8 female; 61.8 yr. ± 1.5 SE) with chronic shoulder pain were treated with needle insertion in acupoints Upper Four, Five and Six (retained for 24 hours) for six sessions over four weeks. Pain intensity (PI) and quality (PQ) and active shoulder motility (ASM) were evaluated during the intervention and after a three-week follow up (FU).

Results: During the course of treatment, PI decreased and ASM increased significantly (p<0.001), while PQ remained substantially unchanged, although quantitatively reduced. A significant negative correlation was found between ASM and PI in the different phases of treatment (p<0.001), indicating a substantial influence of subjective pain on functional motor limitation. At FU, a further significant increase in ASM value (p<0.001) and a decrease (not statistically significant) in PI were observed. Overall, three patients (13.6%) attained complete pain resolution, and in six (30%) a full functional recovery was achieved. All observed changes were independent of gender, age, pain localisation, clinical history and acupuncturist performing the treatment.

Conclusion: WAA appears an effective treatment of chronic shoulder pain, achieving significant pain and motor impairment reduction.

Study 2

Objective: To assess the analgesic efficacy of wrist ankle acupuncture (WAA) in relieving moderate and severe pain of patients with primary liver cancer, and to observe its analgesic characteristics and side effects. Methods: Ninety-four patients with primary liver cancer were observed. Forty patients with moderate cancer pain were divided into 2 groups, including WAA-treated group and codine-treated group, with 20 patients in each group. Fifty-four patients with severe cancer pain were divided into 3 groups, including 16 patients treated with WAA, 20 patients treated with MS contin, and 18 patients treated with WAA and MS contin.

Results: The pain relief rates of the two moderate pain groups (WAA-treated and contin treated) were 85.0% and 65.0% respectively. The pain relief rates of the three severe pain groups (WAA-treated, MS contin-treated, WAA and MS contin-treated) were 63.0% 85.0% and 83.3% respectively. WAA had shorter start time and longer effective period than the drug therapy, and had no statistic difference in optimal relief time as compared with the drug therapy.

Conclusion: The present study confirms the analgesic efficacy of WAA therapy for cancer pain caused by heptocarcinoma, especially for the moderate pain.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.