Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Mazdaznan

Grondlegger van de huidige Mazdaznan-leer is de Zwitser Otto Hanisch, bijgenaamd Otoman Zar-Adusht Ha'nisch (1854-1936).

Grondlegger van de Mazdaznen: HahnishHanish schreef  het boek ‘Rassenleer’, en de Oerreligie. Boeken met voor ons wat vreemd aandoende titels. In de Rassenleer  schreef de grondlegger van de Mazdaznanbeweging dat ‘het blanke ras’ meer dan 10.000 jaar jaar geleden in Tibet is ontstaan uit ‘het gele ras’. Uit dit ras splitste twee groepen zich af, de meditatieven, die naar India trokken, en de actieven die naar het westen gingen. Deze actieven zouden uiteindelijk de ideale gemeenschap stichten. Als voorloper daarvan stichtte Hanisch in Zwitserland de kolonie ‘Aryana’, waarin alle blanken mochten wonen.

De Mazdaznan-beweging wordt door de eigen aanhangers gezien als een filosofie voor vrijdenkers voor het dagelijks leven die via de organisatie Aryana allerlei preparaten op de markt brengt om de gezondheid te bevorderen.

Een citaat uit de beweging:

De Avesta-dienst is gegrond op de Zarathoestrische wijsbegeerte van de Avesta-Zend, waarmee alle latere Heilige Schriften opvallende gelijkenis vertonen. De Avesta-dienst brengt door de praktijk van gebed, zang en adem aan de ziel de vrijheid uit de knellende banden van het onvolmaakte lichaam, dat op zijn beurt de volmaakte gezondheid zoekt.

Beoordeling

Er is te weinig informatie beschikbaar om de gezondheidsadviezen uit deze beweging te beooordelen.

Sites

Literatuur

  • Hanish, Otoman Zaraduscht: Mazdaznan Rassenlehre Mazdaznan (1933)
  • Ainyahita in 23 Perlen; Ruf an die Welt, Hannover 1985
  • Böhm, Othmar: Mazdaznan, Brücke zwischen Ost und West; Sonnenkreuz Verlag, Trogen 1953
  • Dreher, Otto: Was ist Mazdaznan, Eine Darstellung der Mazdaznan-Lebenswissenschaft; Humata Verlag, Bern 1964
  • Krawielitzki, M.: Die Neu-Salems-Bewegung, Die Mazdaznan-Tempel-Vereinigung; Harfe, Bad Blankenburg 1931

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.