Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > IOCOB: Meta-analyse van tenniselleboog en acupunctuur!

IOCOB: Meta-analyse van tenniselleboog en acupunctuur!

Share |
Voor indicaties als migraine en de tenniselleboog bestaat veel evidentie. En op basis van bewijs zou eigenlijk iedere patiënt met een tenniselleboog, eerst naar de acupuncturist verwezen moeten worden!

In ‘Complementaire behandelwijzen (3)’, Medisch Contact nr. 37, op10 september 2004 schreef IOCOB dat dr. Renckens vraagt om te komen met positieve resultaten van complementaire behandelwijzen (MC 30-31/2004: 1193). We hebben in deze brief verwezen naar een recente meta-analyse in Reumatology (22 juni, 2004) over de behandeling van epicondylitis lateralis met acupunctuur.

In de Cochrane-reviews bleek al dat er geen hard bewijs bestaat dat conventionele therapieën effectief zijn bij de tenniselleboog. Chirurgische interventies, injecties met corticosteroïden, fysiotherapie, aanbrengen van een brace en TENS blijken alle onbewezen te zijn.

Op basis van een recente meta-analyse bleek dat er zes gerandomiseerde gecontroleerde studies van hoge kwaliteit geselecteerd waren die alle significant positief waren over de behandeling met acupunctuur. Hiervan uitgaande zou elke patiënt met een tenniselleboog allereerst naar een acupuncturist moeten worden doorverwezen.

IOCOB schreef dat: ‘Het onwrikbaar vasthouden aan het dogma dat een complementaire behandelwijze als acupunctuur niet kán werken, blijkt moeilijk te veranderen, ondanks de aanwezigheid van hard bewijsmateriaal.’

Ook noemde IOCOB de in British Medical Journal (16 maart 2004) gepubliceerde kosten-batenanalyse met betrekking tot het inzetten van acupunctuur bij migraine. Uit de studie bleek dat patiënten ook op lange termijn minder migraineaanvallen hebben, minder medicatie behoeven en minder dagen verzuimen van het werk.

IOCOB sloot het betoog af met: ‘Wordt het niet tijd om de steeds populairder wordende complementaire behandelwijzen serieus te nemen en effectieve en kostenbesparende complementaire therapieën te integreren in onze praktijk? Is dit niet een van onze hoofdtaken als arts jegens de patiënt en de maatschappij?’

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.