Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Home > Homeopathie en wetenschap

Homeopathie en wetenschap

Share |

Het bewijs of homeopathie wel of niet werkt is lastig te beoordelen. Het boek van Hahneman over homeopathieBoeiend is dat er echter veel bewijs voor de effectiviteit van de homeopathie bestaat. Terwijl het voor ons wetenschappelijke denken moeilijk te begrijpen is hoe het werkt. Er is immers sprake van verdunningen van middelen die geen moleculen meer bevatten.

In 1998 daagde de bekende epidemioloog Prof. Vandenbroucke in de jubileumlezing van 'the Lancet' de medische wereld uit om de effecten van een reguliere medische behandeling te tonen met meer bewijs dan homeopathie.

Homeopathie staat op nummer twee van de complementaire behandelvormen, achter acupunctuur, wat betreft de hoeveelheid gepubliceerd onderzoek dat gedaan is. In het volgende tabelletje staan het aantal artikelen dat in de grote internetbibliotheek Pubmed opgenomen is m.b.t. de zoekwoorden. De termen randomised en randomized zijn gebruikt om zowel de Engelse als de Amerikaanse literatuur te vangen.

homeopathy 2817
homeopathy, clinical, trials 314
homeopathy, clinical trials, randomized 314
homeopathy, clinical trials, randomised 41
homeopathy, clinical trials, randomized, placebo 81
homeopathy, animal 233

Er is een prachtige database ontwikkeld in Engeland, hiermee zijn alle artikelen over homeopathie te vinden: de Hom-inform database.

In Duitsland loopt sinds 1997 een onderzoek naar kosteneneffectiviteit van homeopathie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een ziektekostenverzekeraar en de Duitse vereniging van homeopathische artsen. Inmiddels zijn de volgende gegevens bekend:

  • Meer dan 80% van de behandelde patiënten vond de gezondheid verbeterd.
  • Tijdens de homeopathische behandeling werden geen bijwerkingen gesignaleerd.
  • De kosten vallen voor de behandelde groep lager uit.

Het is bij homeopathie erg moeilijk om ons voor te stellen hoe het werkt. Dit is vaak een reden voor tegenstanders opm de homeopathie te veroordelen als kwakzalverij. Het zal nog lang duren voordat uiteindelijk duidelijkheid ontstaat over of homeopathie werkt, en hoe het werkt. Vooralsnog is meer onderzoek nodig om de effecten van homeopathie te evalueren.

Voorbeeld Homeopathisch denken

Hyosciamus, Bilzekruid, een nachtschade om jaloezie mee te behandelen, aldus Hahnemann, JMKHHet beste voorbeeld van homeopathisch denken vinden we natuurlijk in het boek van Hanhnemann zelf. IOCOB sloeg dit boek open voor u op een willekeurige pagina waar een casus beschreven werd: Hier werd een patient die pathologisch jaloers was behandeld met een nachtschade tinctuur. Deze nachtschade, Hyosciamus veroorzaakt bij gezonde mensen een pathologische achterdocht. Via de wet van de homeoparthie, waarbij het zelfde met het zelfde behandeld wordt, begrijpen we dat de jaloersheid met dit middel verdween, aldus Hahnemann.

Een casus van Hahnemann, grondlegger van de homeopathie uit zijn standaardwerk, JMKH

Het Geheugen van Water

Een van de voor de westerse wetenschappers moeilijk te verteren zaak is dat homeopathische middelen soms helemaal geen moleculen bevatten en toch werken. Een van de ondersteunende hypotheses is, dat er een soort van geheugen in het water aanwezig zou zijn voor de stoffen waarmee het in aanraking gekomen is bij het bereidingsproces van homeopathica. Meer over dit geheugen van water staat op de website van de in 2005 overleden hoogleraar Benveniste. Het is een hypothese die ook lastig te begrijpen is. We zijn benieuwd of de homeopathie er in slaagt om in de 21ste eeuw een duidelijk bewijs te leveren van haar werkzaamheid en een duidelijke verklaring waarom het werkt (als het werkt).

Literatuur

(1) Weiser M, et al. Homeopathic vs conventional treatment of vertigo: a randomized double-blind controlled clinical study. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1998;124:879-85.
(2) Kayne S. Complementary Therapies for Pharmacists. London UK: Pharmaceutical Press; 2002.
(3) Callinan Paul. Family Homeopathy, A Practical Guide for Home Treatment. New Canaan: Keats Publishing; 1995.
(4) The NCAHF Position Paper on Homeopathy (https://www.ncahf.org/pp/homeop.html).
(5) Cassileth B. The Alternative Medicine Handbook. New York: W.W. Norton & Company; 1998.
(6) Jacobs J, et al. Homeopathic treatment of acute otitis media in children: a preliminary randomized placebo-controlled trial. Pediatr Infect Dis J 2001;20:177-83.
(7) Fisher P, Scott DL. A randomized controlled trial of homeopathy in rheumatoid arthritis. Rheumatology (Oxford) 2001;40:1052-5.
(8) Oberbaum M, et al. A randomized, controlled clinical trial of the homeopathic medication TRAUMEEL S in the treatment of chemotherapy-induced stomatitis in children undergoing stem cell transplantation. Cancer 2001;92:684-90.
(9) Vickers AJ, et al. Can homeopathically prepared mercury cause symptoms in healthy volunteers? A randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Altern Complement Med 2001;7:141-8.
(10) Vickers AJ. Clinical trials of homeopathy and placebo: analysis of a scientific debate. J Altern Complement Med 2000;6:49-56.
(11) Vickers AJ, Zollman C. ABC of complementary medicine. Homoeopathy. BMJ 1999;319:1115-8.
(12) Vickers AJ, et al. Can homeopaths detect homeopathic medicines? A pilot study for a randomised, double-blind, placebo controlled investigation of the proving hypothesis. Br Homeopath J 2001;90:126-30.
(13) Vickers AJ. Independent replication of pre-clinical research in homoeopathy: a systematic review. Forsch Komplementarmed 1999;6:311-20.
(14) Linde K, et al. Are the clinical effects of homeopathy placebo effects? A meta-analysis of placebo-controlled trials. Lancet 1997;350:834-43.
(15) Ernst E. A systematic review of systematic reviews of homeopathy. Br J Clin Pharmacol 2002;54:577-82.
(16) Paterson IC. Homeopathy: what is it and is it of value in the care of patients with cancer? Clin Oncol (R Coll Radiol) 2002;14:250-3.
(17) Ernst E. Homoeopathy: inaccuracies, misunderstandings and half-truths in allopathic doses. Clin Oncol (R Coll Radiol) 2002;14:254-5.
(18) Brien S, Lewith G, Bryant T. Ultramolecular homeopathy has no observable clinical effects. A randomized, double-blind, placebo-controlled proving trial of Belladonna 30C. Br J Clin Pharmacol. 2003;56:562-8.
(19) Balzarini A, et al. Efficacy of homeopathic treatment of skin reactions during radiotherapy for breast cancer: a randomised, double-blind clinical trial. Br Homeopath J. 2000;89(1):8-12.
(20) Shang A, et al. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. Lancet. 2005; 366:726-32.
(21) Haila S, Koskinen A, Tenovuo J. Effects of homeopathic treatment on salivary flow rate and subjective symptoms in patients with oral dryness: a randomized trial. Homeopathy. 2005; 94:175-81.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *