Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Evidence Based Medicine

Evidence Based Medicine

Share |
Evindence Based Medicine (EBM) is 'hot'. Maar het kan het klinisch oordeel van de arts niet vervangen. We verzamelden wat citaten om EBM in een context te plaatsen.

EBM, boeiende feiten

De reguliere geneeskunde verwijst bij de discussie of een behandeling zinvol of zinloos is, naar de EBM, de geneeskunde moet gebaseerd zijn op feiten. En die feiten zijn eigenlijk synoniem met de uitslagen van gerandomiseerde klinische studies, waarbij zowel de behandelaar als de patient niet weten welk middel of welke therapie gegeven is. Aleen gegevens die op deze wijze verkregen worden spelen een rol bij de EBM. De geneeskunde als wetenschap. De plaats van geneeskunde als geneeskunst wordt steeds meer vervangen door deze op feiten gebaseerde EBM. Echter…..

Tachtig procent van alle cardiologen houden zich niet aan Evidenced based richtlijnen voor de behandeling van het acute hartinfarct, aldus een enquête van de Europese vereniging voor cardiologen en de Nederlandse hartstichting.

‘Ongeveer 10-20 % van medische verrichtingen is ooit formeel geëvalueerd voor veiligheid en werkzaamheid, de meeste medisch interventies ondergaan nooit evaluatie met gerandomiseerde klinische trials en veel medische innovaties worden niet onderworpen aan een gereguleerde beoordeling van hun bewijs van effectiviteit’. (US Congres, Office of Technological Assessment. Identifying health technologies that work: searching for evidence. US Government Printingt Office, Washington DC, 1994)

‘Kijk naar kankermiddelen, die zijn niet veilig en ze werken ook niet.’ Dr. Adam Cohen, directeur Centre for Human Drug Research, Leiden. (NRC, 22 november 2003)

‘Minder dan de helft van de patiënten heeft baat bij de medicijnen die ze krijgen voorgeschreven. Bij Alzheimer zouden de medicijnen slechts bij eenderde van de patiënten effect hebben. Bij kankerpatiënten een kwart’. Allen Roses, topman van GlaxoSmithKline, in The Independent van 08-12-03. Frits Lekkerkerker, voorzitter van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is het met Roses eens. (Leeuwarder Courant, dinsdag 09-12-2003)

‘Wij ontkennen volstrekt niet dat alternatieve behandelmethoden dikwijls tot volle tevredenheid van patiënten worden aangewend. Geneesmethoden van de NVALT zijn ook niet altijd even degelijk onderbouwd’. Brief van de NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose) aan de Astmapatiëntenvereniging VbbA/LCP (19-08-2003)

Auteurs van meta-analyse: Als ze uitsluitend kijken naar het onderzoek van hoge methodologische kwaliteit, gepubliceerd in hoog genoteerde tijdschriften, blijft de werkzaamheid van homeopathie, ook in de hoogste verdunningen, nog altijd bestaan. J.P. Vandenbroucke, ‘Hoe wordt medische kennis gemaakt’ Gezondheidsraadlezing., 30 september 1999, blz 8

‘Slechts 10 % van de chirurgie is evidence-based. Dat is weinig, maar op basis van je ervaring weet je toch dat een bepaalde behandeling de beste is’. Prof. Wagener, oncoloog, tijdens een forumdiscussie in Nijmegen (juni 2002)

Sites EBM

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.