Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Dieet en natuurgeneeswijzen

Dieet en natuurgeneeswijzen

Diëet is een belangrijk element binnen de natuurgeneeswijzen. Er zijn reinigingsdiëten, opbouwdiëten en ook bijvoorbeeld diëten die ingezet worden bij de behandeling van kanker. Te veel om allemaal in detail te bespreken.

Diëten ter ondersteuning van een behandeling tegen kanker

fruit is in elk dieet goed, Fruit door M.P.H.Keppel Hesselink van BlommesteinDe diëten tegen kanker maken dan deel uit van de zogenaamde non-toxische tumortherapie. De diëten van Houtsmuller, Moerman en Nolfi zijn de bekendste. Het nut van deze diëten is, net  zoals vele andere diëten, is nooit duidelijk aangetoond. Een speciale richting is de orthomoleculaire oncologie, waarbinnen veel adviezen gegeven worden over andere behandelingen van kanker dan de reguliere behandelingen. Artsen die op dit gebied werken noemen zich artsen voor niet toxische tumortherapie. Het gaat om diëten, met daarnaast uiteenlopende andere behandelingen zoals klysma’s (bijvoorbeeld met koffie) en een selectie van supplementen. Helaas is er van vrijwel al deze aanvullende behandelingen geen duidelijk bewijs van werkzaamheid.

Voor bepaalde diëten geldt echter wel een duidelijke positieve en merkbare werking op ons lichaam. Het Budwig ontbijt bijvoorbeeld bestaat uit o.a. kwark, lijnzaad, lijnzaadolie en tarwekiemen. Behalve dat dit ontbijt veel zinvolle vitamines en meervoudig onverzadigde vetten bevat, is dit onbijt ook rijk aan ballaststoffen. Het geheel heeft een normaliserende werking op de ontlasting, vooral obstipatie is er goed mee te behandelen. Veel patiënten met obstipatieklachten ten gevolge van bepaalde aandoeningen, zoals MS hebben de harmoniserende werking van dit diëet op de stoelgang aan den lijve ondervonden. Wel wordt door enkele voorzichtige geesten het afgeraden om lijnzaadolie toe te voegen aan het papke bij mannen, daar er wat indirecte aanwijzingen zijn dat de kans op prostaatkanker hoger zou worden, vanwege de hoge concentratie alfalinoleenzuur in lijnzaadolie (flaxseed oil). [1,2]

Verder zijn er vel aanbevelingen over onderdelen van diëten die van bewezen nut zijn, op basis van epidemiologish onderzoek. Zo  lijkt het consumeren van een pond vers fruit en groentes per dag de kans op kanker te verminderen. [3] Vooral kool en bijvoorbeeld brocoli lijken daar een rol in te spelen. [4]

Beoordeling

Diëten die ontwikkeld zijn om de progressie van kanker te remmen zijn er vele. Helaas zijn de bewijzen die de werkzaamheid van de diëten ondersteunen niet overtuigend genoeg voor de reguliere geneeskunde. IOCOB meent dat het uiteindelijke bewijs dat diëten zinvol zijn bij de behandeling van kanker ontbreekt. Wel is er wat te zeggen voor het vermijden van bepaalde voeding, zoals rood vlees en het eten van bijvoorbeeeld meer vis. Maar ondat er geen definitief bewijs gevonden is voor deze antikanker diëten geeft IOCOB deze diëten een oranje stoplicht.

Literatuur


[1] De Stefani E, Deneo-Pellegrini H, Boffetta P, Ronco A, Mendilaharsu M. Alpha-linolenic acid and risk of prostate cancer: a case-control study in Uruguay. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000 Mar;9(3):335-8.

[2] William Marley. Flaxseed oil supplement may be harmful to men. The Herald-Dispatch, 16-1-2004.

[3] Shukla S, Gupta S. Dietary agents in the chemoprevention of prostate cancer. Nutr. Cancer. 2005;53(1):18-32.

[4] Hanf V, Gonder U. Nutrition and primary prevention of breast cancer: foods, nutrients and breast cancer risk. Eur. J. Obstet. Gynecol. Reprod. Biol. 2005 Dec 1;123(2):139-49.

Marshall I. Zinc for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2004;(3):CD001364. Accessed at www.cochrane.org on October 1, 2004.

Audera C, Patulny RV, Sander BH, et al. Mega-dose vitamin C in treatment of the common cold: a randomised controlled trial. Medical Journal of Australia. 2001;175(7):359-362.

Douglas RM, Chalker EB, Treacy B. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2004;(3):CD000980. Accessed at www.cochrane.org on October 1, 2004.

U.S. Food and Drug Administration. FDA Issues Regulation Prohibiting Sale of Dietary Supplements Containing Ephedrine Alkaloids and Reiterates Its Advice That Consumers Stop Using These Products. U.S. Food and Drug Administration Web site. Accessed at www.cfsan.fda.gov/~lrd/fpephed6.html on October 6, 2004.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.