Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Diabetes

Diabetes

Eerste beschrijving Diabetes in Ebers Papyrus uit Egypte, JMKHDiabetes, voluit diabetes mellitus, suikerziekte, is een stofwisselingsziekte. Het lichaam is niet meer in staat om het suiker glucose uit voeding goed te verwerken. Er zijn meerdere redenen voor dit probleem. Soms komt het omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt (type I). Een andere reden is dat insuline niet kan functioneren, omdat de receptors van cellen niet gevoelig zijn voor het hormoon insuline. Als gevolg daarvan kunnen de lichaamscellen niet goed meer suikers (glucose) opnemen.

de pancreas, de alvleesklier ligt midden in de buikholteAnno 2005 telde Nederland 500.000 mensen met diabetes. Daarnaast zijn er nog eens 250.000 mensen die de aandoening hebben, maar dat nog niet weten. En er zijn bovendien 750.000 mensen met pre-diabetes, een voorfase van de ziekte.

Er kan door de reguliere geneeskunde veel aan suikerziekte gedaan worden, en het is enorm belangrijk om de basis van de behandeling te zoeken bij regulier werkende dokters. Maar er zijn ook mooie aanvullende behandelwijzen te vinden via de complementaire (alternatieve)  behandelvormen. Zo kan bijvoorbeeld de bij chronische suikerziekte optredende pijn aan de voeten, de zogenaamde diabetische neuropathie, behandeld worden met bepaalde vormen van acupunctuur die als pijnbestrijding ingezet worden, en met bepaalde supplementen.

Zinvolle supplementen bij DM

In het algemeen worden de volgende supplementen aanbevolen op basis van wetenschappelijke bewijsvoering; deze supplementen worden ook vaak in overzichtsartikelen genoemd.

Deze stof heeft een bewezen nut op basis van diverse grote studies en alfa-liponzuur wordt in Duitsland ook als geneesmiddel bij diabetische neuropathie erkend en voorgeschreven. De stof ondersteunt ook de suikerstofwisseling.

ALCAR heeft een duidelijk effect op algemene vermoeidheid. Uit een recente studie (2005) bleek dat er ook positieve effecten op de pijn bij diabetische neuropathie waren; de aanbevolen dosering is dan 1000 mg/dag

Het enzym Q10 werkt als een antioxidant en wordt door diverse experts genoemd als een belangrijke mogelijkheid om de wanden van bloedvaten bij DM te beschermen. Verder verlaagt Q10 de bloeddruk een weinig en verbetert de stof de suikerstofwisseling. De toevoeging van Q10 aan een behandelschema bij DM bleek dat deze toevoeging veilig was en geen ontregeling gaf.

Andere supplementen

  • Chroompicolinaat 200-1000 μ/dag

Een studie onder 50 DM type II patiënten liet zien dat de patiënten een lager chroomgehalte in het bloed hadden dan gezonde mensen. Suppletie met 400 μg chroom (als chroompicolinaat gedurende 12 weken) gaf een significante verbetering van het chroomgehalte in het bloed en de glucosespiegel. Ook bleef het HbA1C gehalte in de met chroom behandelde groep constant, terwijl dat in de placebogroep significant steeg van 7,2% naar 7,9%. HbA1C geeft de gemiddelde bloedsuikerspiegel weer over een periode van 3 maanden.

Chroom zouten zoals deze zijn echter niet helemaal onbesproken, de lange termijn veiligheid is niet bekend. En er zijn wel eens nare bijwerkingen gemeld.

  • Magnesium

Suppletie met magnesium (gedurende 12-16 weken oraal 250-600 mg per dag) blijkt de insulinegevoeligheid en metabole regulatie bij DM te verbeteren, evenals het lipidenprofiel. In het algemeen raden experts het echter af om bij elke DM patiënt routinematig magnesium te geven.

Kussmaull beschreef als eerste de kenmerkende ademhaling bij ernstig zieke  DM patientenReguliere behandeling

Patienten met DM type I worden altijd met insuline behandeld, patienten met type II krijgen eerst de zogenoemde orale antidiabetica en een goed dieet om te kijken of de bloedsuiker goed geregeld kan worden. De middelen die voorgeschreven worden zijn te vinden op de volgende richtlijn.

Algemene Literatuur

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.