Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Geen categorie > Complementaire Behandelingen

Complementaire Behandelingen

Share |
Specialisten in de USA nemen complementaire behandelingen (CAM) serieus. In 2005 verscheen bijvoorbeeld een zeer boeiend rapport van de Amerikaanse Cardiologen vereniging, met een duidelijke en positieve boodschap: CAM wordt gezien als een revolutie binnen het bestaande gezondheidssysteem. Zeer meeslepend om te lezen dat men vindt dat het integreren van CAM op compassie dient te steunen, en dat CAM een commitment is om patiënten te helpen op fysiek, psychisch en spiritueel niveau. De cardiologen in de USA blijken in deze zeer vooruitstrevend!

Bij de publicatie van studies over complementaire behandelwijzen in medische tijdschriften is verder uit een studie gebleken dat er gediscrimineerd wordt tegen alternatieve geneeskunde. De reviewers zijn extra kritisch en er wordt sneller overgegaan tot afwijzing van artikelen. Ook als er overzichten gegeven worden is men in het lagemeen voorzichtiger en kritischer. Het is opvallend dat de hoofdredactier van de kritische Cochrane groep dit in het Engelse tijdschrift BMJ erkende.

Niet altijd is alles uit de complementaire behandelvormen goed en zinvol. Men dient kritisch te blijven. Zo is te veel vitamine niet goed voor het lichaam. Bijvoorbeeld teveel vitamine B6. Dat kan leiden tot aantasting van de zenuwen (neuropathie). En ook hoge doseringen vitamine E zijn niet gezond!

Het eten van pure chocola, knoflook, olijfolien, veel vis, noten, fruit en groenten en het drinken van een glas rode wijn kan bij mannen de levensverwachting meer dan 6 jaar verlengen en reduceert de kans op hart en vaatziekten met meer dan 75%, aldus een recent onderzoek in de BMJ.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.