Grootste objectieve website voor
 complementaire en alternatieve geneeskunde

IOCOB

Home > Andere behandelwijzen > Overige > Buteyko methode

Buteyko methode

Konstantin Pavlovich Buteyko werd op 27 januari 1923 geboren in Rusland. Na de oorlog begon hij in 1946 met de studie geneeskunde in Moskou. Zijn hypothese is dat bij astma en andere chronische aandoeningen (CARA) een bepaalde vorm van langzaam ademen aangeleerd kan worden.

Door die aangepaste ademhaling zouden astma patiënten toe kunnen met minder medicijnen. Deze hypothese staat uitgebreid besproken op de site van Buteyko. Er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat dit echt zo is. Er zijn enkele studies die wel aangeven dat de methode veelbelovend kan zijn. Er zijn echter ook wetenschappers die deze methode een pseudowetenschap noemen.

Beoordeling

Er is wel theoretisch wat te zeggen voor de benadering van de Buteyko methode, maar er is nog niet eenduidig aangetoond dat de methode werkelijk waarde heeft voor de partiënt. Daarom beoordeelt IOCOB deze ademhalingsvorm meteen oranje stoplicht.

Sites

Literatuur

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.